Захваљујући програму компаније НИС “Заједници заједно”, у зрењанинском Народном музеју стара расвета замењена енергетски ефикасним ЛЕД осветљењем

Промоција пројекта Народног музеја Зрењанин (Заједници заједно 2021) Пројекат замене постојеће расвете енергетски ефикасним ЛЕД осветљењем у простору сталне поставке, административном делу и депоима Народног музеја Зрењанин,  одржана је данас у тој установи културе и тим поводом организована је конференција за новинаре на којој су говорили Симо Салапура градоначелник Зрењанина, Вадим Смирнов заменик генералног директора Компаније НИС и Синиша Оњин директор Народног музеја Зрењанин који је истакао да је Народни музеј један од најлепших у Србији и други највећи музеј у Војводини.

 

 

Истакао је да је Компанија НИС подржала пројекат замене расвете енергетски ефикасним ЛЕД осветљењем у простору сталне поставке, административном делу и депоима музеја 
- Замена расвете је од важности из више разлога. Првенствено, претходна расвета била је стара, а самим тим и неефикасна, поред велике количине енергије коју је трошила. Нова расвета омогућава да се експонати могу видети у новој димензији, јер се раније дешавало да експонат буде видљив само у глобалу, без увида у поједине детаље - рекао је директор Оњин и указао да вредност подржаног пројекта износи два милиона динара.

 

 

Рекао је да је, имајући у виду да је пројекат музеја реализован у оквиру прошлогодишњег програмског циклуса „Заједници заједно“ ,чији је главни фокус била подршка пројектима из области екологије и заштите животне средине, у потпуности одговорио захтевима.

- Нова расвета довела је до уштеде електричне енергије, смањења зрачења и смањења температуре у просторијама сталне поставке и депоима. Уштеда енергије је већ евидентна - рекао је он и захвалио свима који су учествовали у изради и реализацији тог пројекта.  

 


Вадим Смирнов изразио је задовољство што је данас у Зрењанину где се, како је навео, осећа као код куће.
Град Зрењанин, казао је, посебан је град и на мапи је пословања НИС-а, а од када су пре 14 година започели спровођење програма “Заједници заједно” са Градом Зрењанином остварили су одличну сарадњу, на чему је захвалан.
Рекао је и да је у 2021. години на територији Града Зрењанина НИС подржао 5 еколошких пројеката средствима у укупној вредности од 11,5 милиона динара, међу којима је и пројекат Народног музеја Зрењанин.
- Идуће године тема ће бити наталитет и мислим да ћемо са Градом Зрењанином договорити где је најбоље да преусмеримо средства - навео је Вадим.  

 


Градоначелник Симо Салапура је обраћајући се присутнима указао да Град Зрењанин негује посебан пословни однос према компанији НИС, јер је њен претходник, Нафтагас управо овде основан, далеке 1949. године и да су од тада, па и сад, производни погон компаније, као и Тренинг центар, лоцирани у Зрењанину. 

- Град Зрењанин партнер је НИС-а од самог почетка програма “Заједници заједно” и та стратешка сарадња донела је чак 161 пројекат, од којих су многи, по значају, далеко превазишли локалну средину. Поменућу само улагање у образовање и податак да је наш Технички факултет “Михајло Пупин” једини у Србији на ком се школују будући инжењери у области експлоатације нафте и гаса, а да је тренинг центар у Зрењанину репрезентативно место за обуку будућих кадрова у истој области, и за средњошколце и за студенте - рекао је градоначелник.

 

 

Вредност свих досадашњих пројеката у Зрењанину, навео је, износи око 160 милиона динара, од којих је преко 8 милиона динара уложено као подршка култури. 
- Овај пројекат у нашем музеју обједињује културу и екологију, односно енергетску ефикасност, смањује потрошњу енергије и штити музејску грађу, што је посебно значајно за једну комплексну установу, какав је Народни музеј - додао је градоначелник.

Оценио је да је фокус програма “Заједници заједно” за следећу годину наталитет одлична акција и да ће кроз подршку компаније НИС и мера пронаталитетне политике коју спроводи Град Зреењанин додатно бити унапређен тај сегмент здравства у нашем граду.    . 

Градоначелник се захвалио директору музеја и запосленима у музеју који редовно аплицирају на различите конкурсе, добијају средства из разних извора, и за опремање простора и за организовање изложби и на тај начин помажу граду, као оснивачу, да лакше распореди буџетска средства предвиђена за област културе. 

 

 

- Наравно, захвални смо и компанији НИС и верујем да ћемо и даље неговати добру сарадњу и реализовати још много пројеката, а компанији желим успешан развој и још боље пословне резултате - поручио је градоначелник Симо Салапура. 

Иначе, у пројекте који се тичу подршке култури, компанија НИС је до сада у град Зрењанин уложила преко 8 милиона динара, а неки од значајнијих пројеката у области културе су: - Народно позориште „Тоша Јовановић“ (рестаурација и конзервација најстарије позоришне сале и обнова сценске технике) - Адаптација простора “Пупинов дом – Музеј Михајла Пупина“, као и многе друге.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6630/NIS_MUZEJ_00.jpg