Aпел Сектора за ванредне ситуације МУП Србије: грађани да не пале траву и ниско растиње, опасност од пожара све већа, запрећене високе казне

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије упутио је данас апел грађанима да не пале траву и ниско растиње на отвореним просторима, у шуми и по ободима шума, због опасности ширења пожара који може да угрози животе грађана и да нанесе велике материјалне штете.
 
“Само у току јуна и јула ове године евидентирано је 4.982 ванредна догађаја, од којих су најбројнији пожари, којих је било 3.836. Од укупног броја пожара 2.884 је настало на отвореном простору. У наредном периоду очекују се дужи сушни период без падавина, са високим температурама, који погодује настанку пожара на отвореном простору и његовом брзом ширењу”, наводи се даље у саопштењу. 
 
     
 
Из Сектора подсећају грађане да је одредбама Закона о заштити од пожара забрањено спаљивање траве, ниског растиња и смећа на отвореном простору и остатака стрних усева и да је за непоштовање ове одредбе запрећена казна, за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.
 
Истим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена казна за физичка лица износи од 10.000 до 50.000 динара.
 
“Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду, заједно са другим линијама рада МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, наставити активности појачаног надзора и обиласка терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе, и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана и њихове имовине”, закључује се у данашњем апелу и саопштењу МУП Републике Србије.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6652/MUP_Srbije_logo.jpg