Да нам Михајлово буде ближе - разговор градоначелника с представницима села, фудбалског клуба и пољопривредним произвођачем

Насеље Михајлово, удаљено од Зрењанина десет километара, насељено претежно мађарским живљем, било је одредиште данашње посете градоначелника Зрењанина и његових сарадника. У оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”, он је разговарао с представницима месне заједнице, посетио фудбалски клуб “МСК”, који је постигао највећи успех у историји и пољопривредно газдинство Пакаи Атиле, произвођача поврћа у пластеницима. Заједно с градоначелником, у посети Михајлову боравили су и заменик Саша Сантовац, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења привреде Градске управе Јелена Травар Миљевић, представници јавних комуналних предузећа “Водовод и канализација” и “Чистоћа и зеленило”, и “ЈП за урбанизам”. 
 
 
 
 
Фудбалски клуб “МСК” изборио је ове године пласман у Подручну фудбалску лигу Зрењанин, што је највећи успех клуба од његовог оснивања, 1957. године. Посету фудбалском игралишту градоначелник је искористио да клубу поклони комплет лопти, спортске опреме, али и косачицу, неопходну клубу и месној заједници за боље одржавање травнатог терена.
 
Градоначелник Симо Салапура истакао је, након посете, да је данас Михајлово било ближе, да је обављен разговор са сеоским руководством и да је користан био и сусрет с пољопривредним произвођачем, који је предочио неке своје потребе и запажања у вези са производњом и пласманом производа.
“Фудбалски клуб је организација око које се окупља готово сво село, које баштини дугу традицију, где се окупљају млади и он представља, на неки начин, извор живота у овом насељеном месту. Посетили смо и домаћинство које поседује 1.500 квадратних метара пластеника и пласира своје производе на зрењанинској пијаци. Постоји могућност развоје те приче, посебно када су насељена места у питању, али је проблем недостатак радне снаге и у том неком контексту смо разговарали на који начин оживети ово, јер је то развојна шанса за свако насељено место”, рекао је градоначелник и подсетио на подстицаје које даје град за унапређење пољопривредне производње. 
 
 
 
 
“Ове године град је издвојио 30 одсто више средстава на име подстицаја за пољопривреду у односу на претходну, укупно 11 милиона динара, од тога два милиона за подстицај органске производње. Прошле године по први пут смо имали такав конкурс и показао се као одличан, добри су били ефекти позива и сада то настављамо да радимо. Нова мера је два милиона динара подстицаја производње у пластеницима, посебно за младе и посебно у насељеним местима. Данас се тај конкурс расписује и ја позивам све заинтересоване да се пријаве”, истакао је градоначелник.    
 
Михајлово спада у мања насеља на градској територији, званично са око хиљаду становника, а “на спавању”, како истичу у месној заједници, једва да их је око 700. Градоначелнику су предочени проблеми у вези са водоснабдевањем, завршетком изградње водоводне мреже, санирањем одређених јавних објеката у селу.
“Имамо добру сарадњу с руководством месне заједнице, после неколико година чекања спортска школска сала добила је употребну дозволу и била домаћин значајном спортском догађају - такмичењу у малом фудбалу у оквиру Спортске олимпијаде школске омладине Војводине. Верујем да ће и стонотениски и фудбалски клуб, и рекреативци, моћи да користе тај простор”, казао је још градоначелник Салапура.   
 
 
 
 
Председник Савета месне заједнице Тот Ерне такође је истакао добру сарадњу с локалном самоуправом и навео да је одлив становништва највећи проблем у селу, јер је доста младих отишло у веће средине или иностранство, у већини у Мађарску. 
 
Један од оних који сматрају да се у Михајлову може остварити егзистенција и добро живети је Пакаи Атила, који се 26 година бави производњом поврћа - парадајза, паприке, плавог патлиџана и купуса, у 12 пластеника и на отвореном простору. 
“Супруга и ја смо пре петнаестак година почели да проширујемо производњу, али смо стали и морали да је смањимо, због недостатка радне снаге, што је проблем свуда, не само код нас. У пролеће гајимо расад, а после тога иде готова производња парадајза и паприке. Сву робу пласирамо на зрењанинској пијаци, а имамо и купце који нам долазе кући, који знају да је роба проверена и квалитетна. Трудимо се да производимо са што мање пестицида, јер су нам штеточине највећи проблем, и да производи које уберемо буду зрели, доброг укуса и мириса. Захваљујући томе имамо и редовне купце на пијаци”, каже овај пољопривредник из Михајлова.     
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6631/KOLEGIJUM_MIHAJLOVO_0.jpg