Други “Дани породице” одржаће се у Перлезу 3. и 4. септембра, уз богатији програм и већи број учесника

“Дани породице”, манифестација покренута прошле године, своје друго издање доживеће 3. и 4. септембра у Перлезу, уз обимнији програм и већи број учесника из целе Србије, најавили су организатори на конференцији за новинаре, одржаној у Градској кући у Зрењанину. 
 
Представницима медија обратили су се градоначелник Зрењанина Симо Салапура, председник Организационог одбора манифестације Радош Пејовић, председник удружења грађана “Породична Србија“ Душан Нишевић и тв редитељка и продуценткиња Маријана Петровић, однедавно житељка Перлеза, у својству члана Организационог одбора.  Током конференције приказан је и промотивни филм, настао у време припреме и одржавања првих "Дана породице".
 
 
 
Градоначелник Зрењанина подсетио је на мере подршке породици и пронаталитетној политици.
- Имамо читав сет таквих мера, којима пружамо подршку породицама, мајкама, деци, од рођења и поклон пакета, новчаних давања, до школског прибора, ове године по први пут и бесплатних уџбеника за све ђаке прваке, затим подршку када је у питању вантелесна оплодња, подршку у превозу, стипендијама и тако даље, до оне јако битне ствари, а то је подршка економском оснаживању жена у руралним срединама, женама које су стуб сваке породице. Драго ми је што смо део ове манифестације, на којој ћемо и представити све ове наше мере - рекао је градоначелник Салапура.  
 
Покретач манифестације, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић најавио је овогодишњу манифестацију као “Дани породице у Србији”, знатно богатију и садржајнију у односу на претходну. Захвалио се Граду Зрењанину на одлуци да “Дане породице” уврсти међу званичне градске манифестације 
- То није вест само за Зрењанин, већ и за целу Србију, па и регион. Све се дешава у Перлезу, 3. и 4. септембра, на обали Бегеја, “Породичном корзоу” који смо прилагодили овој намени. Манифестацију ће свечано отворити градоначелник, уз присуство представника републичких и покрајинских власти, и познатих јавних личности, чија имена још нећемо саопштавати. Биће сигурно тога дана 30-40 градова и општина, које ће излагати своје мере пронаталитетне политике и имамо једну новину, ове године ћемо бирати брачни пар у Србији са највише година брака, који ћемо наградити пригодном наградом, и за њихове године и дело које су учинили. Имаћемо и ликовни конкурс на нивоу града, на тему породице, а победнике ћемо прогласити на манифестацији. Бираћемо прве три општине које нам пошаљу најбоље локалне мере за заштиту породице - рекао је Пејовић и најавио програм и за други дан манифестације.
 
 
 
- У недељу, 4. септембра, организује се “Дечији дућан”, осмишљен да на њему могу да се опреме и деца лошијег материјалног стања, школским прибором и гардеробом. Имаћемо тог дана и такмичење породица у пецању и кувању, и као круна свега, имаћемо дефиле, породичну шетњу од цркве, односно парка, до самог места дешавања, заједно с међународним фестивалом фолклора.
 
Маријана Петровић доселила се у Перлез, у кућу, како је рекла “са шест Оскара”. Наиме, у њој је рођен и живео Алберт Мајер (1936-2018), конструктор камера које су промениле ток филмске уметности. За камеру је добио четири Оскара, а још два заслужио је његов син. Она је рекла да је на идеју за куповину куће дошла после емисије коју је радила у том селу с Мирјаном Бобић - Мојсиловић, из циклуса “Срећна Србија”. Изразила је задовољство због могућности да помогне у организацији “Дана породице”.
- Тридесет година сам у медијима, радила сам и емисије из Зрењанина, добро познајем целу Србију и за мене ће заиста бити ситница да на најбољи начин испромовишемо ову манифестацију, да она постане традиционална и све већа. Потрудићемо се сви да у Перлез дође што више уметника и познатих личности, да нас подрже. Жеља ми је и да Перлез постане туристичка дестинација, поред тога што у цркви има 36 слика Уроша Предића на иконостасу, у мојој кући се родио човек који је променио светску кинематографију и ја бих волела да у њој буде и неки музеј камере, као и нека врста арт-центра за младе камермане који би у њему учили током лета  - казала је Петровићева. 
 
 
 
Градоначелник је изнео податак да је пре неколико година у Перлезу било више од 200 празних кућа, а сада их је мање од 100.
- То показује и колико се људи вратило природи и пронашло неки свој мир, а Перлез јесте место које треба да се испромовише, због историје, традиције и потенцијала. Важна ставка у свему томе јесте управо манифестација “Дани породице”, коју смо препознали и уврстили међу градске манифестације. Надам се да ће у септембру све протећи у најбољем реду, а када прође друга по реду манифестација, онда већ наредне године можемо да кажемо да је она постала традиционална. Значајно је и што смо сада с неког локалног прешли на национални ниво и што се сви окупљамо око идеје породице, веома хумане и веома битне у данашње време - поручио је градоначелник Салапура.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6642/KZN_DANI_PORODICE_2022_0.jpg