Градоначелник на ванредној седници Скупштине града: улагања у постројење за прераду воде 18 милиона евра, потписивање уговора сутра у Влади Србије

Скупштина
Као што је и најављено јуче, одржана је седница Скупштине града Зрењанина, сазвана по хитном поступку, а три тачке днвеног реда односиле су се на питање решавања проблема пијаће воде у граду Зрењанину. Образложење за краћи рок за сазивање 21. седнице Скупштине града је хитност у роковима који су предвиђени Меморандумом о разумевању, а који је потписан између Републике Србије, града Зрењанина и потенцијалног инвеститора, у циљу решавања снабдевања грађана Зрењанина исправном водом за пиће и то на основу Закључка Владе Републике Србије. 
 
 
 
 
Пред одборницима Скупштине града - седницом је председавао Чедомир Јањић - нашла су се три предлога одлука на које су јуче сагласност дали чланови Градског већа: Предлог Одлуке о измени Одлуке о промени Оснивачког акта Јавног комуналног предузећа “Водовод и канализација” Зрењанин, Предлог Одлуке о усвајању нацрта Уговора о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће у Зрењанину, Предлог Одлуке о давању сагласности Јавном комуналном предузећу “Водовод и канализација” Зрењанин да послове пречишћавања воде врши “Pannonian Water” ДОО Београд. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура обратио се одборницима и саопштио да смо пронашли не само партнера за решење питања воде у Зрењанину, већ и да смо ово питање подигли на виши ниво. 
“Добили смо важног гаранта да ће сви аспекти уговора бити испоштовани, а то је Влада Републике Србије. Значи да нисмо сами и да сада имамо много боље механизме заштите интереса наших грађана”.   
 
 
 
 
Рекао је да је решење које се данас разматра производ дуготрајног рада, и да то што смо чекали две године није било питање жеље, или новца. 
“То је било, пре свега, питање технологије и струке. За решавање компликованих проблема потребно је време. Оформили смо стручни тим и трагали за решењем, тражили и добили помоћ од државе у проналажењу компаније која има технолошке капацитете да нашу воду учини адекватном за употребу. У проналажењу решења нисмо се водили рејтинзима, нити калкулацијама. Сматрали смо да су нам људи на изборима дали огромно поверење да бисмо решавали њихове проблеме, а не да бисмо размишљали да ли ће нас неко критиковати. После две године дошли смо до решења”, казао је још градоначелник и додао да овим уговором двоструко добијамо.
 
“Пронашли смо реномирану компанију која има иновативну технологију. И уштедели смо новац. Сав терет финансирања пада на инвеститора, а вредност инвестиције је минимум 18 милиона евра. Верујем да смо урадили велик посао, да је ово добар корак и да данас имамо разлога за оптимизам. Тешко ми је да поверујем да би компанија која има већи годишњи буџет од града Зрењанина долазила у наш град да нема решење за нашу воду. Највећи гарант овог пројекта биће Влада Републике Србије, а ми смо уложили максимум опреза и ризике за град и грађане смањили на најмањи могући ниво. Верујем да усвајањем овог уговора данас у Скупштини града и потписивањем сутра, у Влади Републике Србије, отварамо нову страницу за будућност нашег града и да ће та страница бити светла, а вода чиста и бистра. Очекујем да у првом кварталу 2024. године ниједан становник града Зрењанина неће морати да троши новац на куповину флаширане воде”, нагласио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура у обраћању одборницима Скупштине града, истичући још једном значај данашњих одлука. 
 
 
 
 
О Предлогу Одлуке о усвајању нацрта Уговора о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће у Зрењанину - говорила је известилац, помоћница градоначелника Стојанка Цица Вучковић
“Уговор је јавно доступан, дакле инвестиција у овај пројекат биће минимум 18 милиона евра, који ће бити потрошени да се технички и технолошки доради постојеће постројење. Што се хитности уговора тиче, у децембру прошле године потписан је, у складу са закључком Владом Републике Србије, Меморандум о разумевању и преговарању с партнером и ти преговори су трајали пуних седам месеци, што говори да није, ни на једноставан ни на лак начин, дошло до овог уговора, нити се било шта препустило случају”, рекла је Цица Вучковић.
 
 
 
Подршку потписивању овог уговора дала је и потпредседница Скупштине Републике Србије Елвира Ковач, а у дискусији су учествовали још и одборници СНС Данијела Мићевић, Ненад Јоксимовић и Срђан Барац, као и одборница Покрета “Доста је било” Светлана Вукобратовић Новковић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6635/SKUPSTINA_GRADA_05_07_2022_0.jpg