Градоначелник отворио манифестацију “Бал у Елемиру - Сремчеви дани” - Елемир има чиме да се похвали

Градоначелник Симо Салапура отворио је синоћ традиционалну манифестацију “Бал у Елемиру - Сремчеви дани 2022” посвећену великану српске књижевности Стевану Сремцу.

 

 

Обраћајући се са бине постављене у центру Елемира, градоначелник је изразио задовољство што је у прилици да буде део 17. издања "Сремчевих дана".

 


- Надам се да ћемо идуће године организовати осамнаесто издање, да постанемо пунолетни и верујем да ћемо уз подршку,  као што је то сада случај, Града Зрењанина и Месне заједнице "Елемир" која ову манифестацију одлично организује дуги низ година, успети да покажемо заиста оно што Елемир баштини, а има много тога чиме се  може похвалити, а наравно да у наредном периоду све то подигнемо на још бољи ниво - рекао је он.

 

 

Градоначелник је изразио захвалност организаторима на њиховом труду да ова манифестација истраје и упутио честитке онима који су освојили награде на књижевном конкурсу.
Захвалио је и жирију на раду који су уложили и трудну да имамо изузетно квалитетне радове.

 


- Оно што ја волим да истекнем у Елемиру и уопште, будући да смо били Европски град спорта,  честитка и фудбалском клубу на уласку  у виши ранг, као и младим кошаркашицама на освојеним медаљама на државном првенству и на Спортској олимпијади школске омладине Војводине. Надам се да ћемо се следеће године опет дружити и опет гледати у још бољем амбијенту и још бољем здрављу и у складу са тим проглашавам "Сремчеве дане" отвореним - поручио је окупљенима градоначелник Салапура и пожелео свима да уживају у програму.

 

 

 Првог дана додељене су књижевне награде „Стеван Сремац" а градоначелник је искористио прилику да разговара са награђенима, члановима жирија и организаторима.

Прва награда уручена је књижевници Драгици Стојановић из Зрењанина за циклус песама „Живела сам као Амиши”.

 

 

Друга награда припала је аутору из Елемира Стевици Шепри Михајлову за колекцију фрагметарних прича „Д Стуџис и пуњене тиквице”, док је трећу награду освојио Перица Марков из Зрењанина за сатиричну поему „Е мој мистер скорашњи”, а чланови жирија одлучили су да похвале приче „Скроз около” Илије Бакића, „Мала поема о бездушности” Милана Мицића и „Башта боје душе” Шимона А. Ђарматија.

 

 

Конкурс за Награду је реализован у сарадњи Месне заједнице Елемир и Банатског културног центра у оквиру манифестације „Сремчеви дани – Бал у Елемиру 2022”. Жири је радио у саставу: Угљеша Шајтинац (председник), Срђан В. Тешин и Јелена Блануша.

 

 

Поред доделе награда, прве вечери одржано је и књижевно вече – портрет песника Мирослава Алексића. 

У склопу ове манифестације, организован је и културно - забавни програм.

 

 

Другог дана манифестације, 2 јула, од 18 часова одржаће се Промоција Изабраних дела Богдана Чиплића. Говориће: Милана Поучки, Виктор Шкорић и Радован Влаховић. Након промоције биће отворена и изложба са колоније карикатуре која се традиционално одржава у част Стевана Сремца.

 

 

"Сремчеви дани – Бал у Елемиру" покренути су у знак сећања на чувеног српског писца Стевана Сремца, који је део живота провео у том селу и посветио му дело "Бал у Елемиру – истинит догађај, епос у десет песама са сликама у тексту". 
Сваке године, кроз књижевни конкурс, у Елемиру се окупљају писци кратке прозе, песници, афористичари, као и карикатуристи, у оквиру јединствене Колоније карикатуре, такође незаобилазног дела манифестације. 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6632/IMG_20220702_090640.jpg