Градоначелник посетио Јанков Мост: проблеми слични као у другим селима, потенцијала има, треба их искористити

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, настављајући радну активност “Да нам села буду ближа”, данас је, са сарадницима, боравио у Јанковом Мосту. Након састанка и разговора с представницима месне заједнице, посетио је пољопривредно газдинство Дениса Опреана, повратника у село из Шведске. Уз градоначелника, и овога пута су у посети насељеном месту боравили и заменик Саша Сантовац, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења привреде Градске управе Јелена Травар Миљевић, као и представници јавних комуналних предузећа “Водовод и канализација” и “Чистоћа и зеленило”, и “ЈП за урбанизам”. 
 
 
 
 
Јанков Мост једно је од најмањих насеља на градској територији, званично према последњем попису са 530 становника, претежно румунске националности, а како су данас рекли домаћини, у селу стално живи мање од 300 људи. То је чињеница која собом повлачи и низ других проблема, пре свега у смислу функционисања села, јер је циљ локалне самоуправе да свим становницима на територији Град Зрењанина обезбеди основне животне услове и комуналну инфраструктуру. 
 
Градоначелник Зрењанина подсетио је да је у Јанковом Мосту реновирана зграда амбуланте, да је недавно урађено 18 водоводних прикључака за социјално угрожене мештане, преко Канцеларије за смањење сиромаштва, да су подигнути темељи за православну цркву и да је прошле године уређена каналска мрежа у атару, што је био део инвестиције од 34 милиона динара. 
- Оно што су сада проблеми јесте сређивање објеката месне заједнице, као и завршетак асфалтирања две улице у месту. Претежна делатност људи и овде је пољопривреда, а оно што радује, њега смо данас и посетили, је да имамо произвођача који се пре седам година вратио из Шведске и у овом селу остварује егзистенцију. Чули смо какви су му планови, бави се и узгојем стоке и то је један пример како села могу да оживе, пре свега, захваљујући младим људима који желе да се у њима баве пољопривредом - истакао је градоначелник и указао на још неке потенцијале којима Јанков Мост располаже.
 
 
 
 
- Село је са три стране окружено водом, старим и пловним Бегејом и каналом Дунав-Тиса-Дунав, дакле, то све треба да буде тема једне озбиљне анализе како и на који начин те природне ресурсе, који су ретки, искористити. Мислимо да Јанков Мост има тај потенцијал, али је и на мештанима и на руководству месне заједнице да се, заједно с градским структурама, позабаве тим питањима - казао је градоначелник након посете овом насељеном месту. 
 
Пољопривредник Денис Опреан, ког је градоначелник посетио, бави се обрадом земље и сточарством, узгојем бикова и оваца. Корисник је различитих подстицаја државе, за које истиче да су му значајно помогли у производњи. Као највећи проблем наводи нестабилне цене пољопривредних производа.
- Предао сам овогодишњи род пшенице, не знајући колико ће ми за њега тачно бити исплаћено. Што се тиче субвенција, прошле године сам користио помоћ за набавку 54 комада оваца, уз поврат 50 одсто средстава, набавио сам и механизацију, прскалицу и расипач и чекам одговор за конкурс који је актуелан. То ми пуно значи у производњи - истиче овај носилац пољопривредног газдинства из Јанковог Моста. 
 
 
 
 
Председник Савета МЗ Јанков Мост Маринел Пуздреа захваљује градоначелнику и његовим сарадницима на посети и могућности да, кроз непосредан разговор, сагледају стање у селу и покушају да заједнички реше одређене проблеме.
- То су проблеми који тиште све мештане, а постигли смо неке договоре и планове у вези са комуналним уређењем села. Све то радимо с циљем да би се људи вратили на село, јер га млади напуштају и заједно с Градском управом морамо да се потрудимо да заједно допринесемо оживљавању насеља. Имамо неких идеја и за боље повезивање с градом, с једне стране, и општином Житиште, с друге, као и да боље искористимо географски положај и речне и каналске токове око села. Локација је интересантна за риболовце и људе који се баве узгојем пчела. Млади су добродошли у село, куће се могу купити по приступачним ценама и ја лично мислим да је лепше живети на селу, посебно таквом као што је наше, окруженом водом и лепом природом - поручује председник Савета МЗ Јанков Мост Пуздреа. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6638/KOLEGIJUM_JANKOV_MOST_0.jpg