Градоначелник у посети Ченти: подједнако удаљена од градова, погодна за живот, с комуналним проблемима који се заједнички решавају

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас месну заједницу Чента, као десету одредницу у оквиру активности “Да нам села буду ближа”. Након састанка с представницима месне заједнице, посетио је пољопривредно газдинство Ивице Велисављева, а потом и Ченћанска језера, један од могућих разлога за посету намерника том занимљивом месту. 
 
Ченту карактерише повољан географски положај и подједнака удаљеност од три градска центра - Зрењанина, Панчева и Београда, а тек нешто удаљенији је Нови Сад. То објашњава и зашто је повећано интересовање за куповину кућа у селу и што су мештани, којих је око три хиљаде, у значајном броју радно ангажовани у неком од градова, највише Београду, до ког је успостављена и линија градског аутобуског саобраћаја. У самом селу главна делатност је пољопривреда, са сточарством, а околина Ченте, с језерима, рукавцем Тамиша и подунавским шумама, чини природне потенцијале за развој излетничког туризма. 
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура подсетио је на недавно реализоване активности у Ченти. 
- Што се запослења тиче, у Ченти не постоји тај проблем, пре свега због специфичног положаја села. Када је у питању комунална инфраструктура, у протеклом периоду асфалтирали смо Улицу Милоша Црњанског, остало је да се асфалтира још неколико улица, пре два дана пустили смо у рад и трећи бунар за водоснабдевање села, проток је три литре у секунди, обављено је чишћење велике дивље депоније, а оно што је такође битно напоменути је да родитељи ченћанске деце јасленог узраста, који су годинама децу водили у Опово, од прошле године имају ту могућност у свом селу, отворили смо јаслену вртићку групу и сада имамо захтеве за целодневним боравком, што ћемо покушати такође да решимо у наредном периоду - истакао је градоначелник. 
 
Додао је да Ченћанска језера имају озбиљан потенцијал, али уз синергију и месне заједнице и града и виших нивоа надлежности, како би се простор око језера, као и прилазне саобраћајнице, у потпуности привели намени. 
- Верујем да ово може да буде и туристичка и развојна шанса месне заједнице Чента - закључио је градоначелник, након обиласка језера, у ком је затекао и неколицину купача који редовно долазе на освежење.
 
 
 
 
Два ченћанска језера нуде погодности за купање и риболов. Веће језеро површине је око 2,5 хектара, дубине до 15 метара, а језера су настала седамдесетих година деветнаестог века, када је набујала вода из рукавца Тамиша створила удубљење и задржала се у новом кориту до данашњих дана. Простор уз језера је пошумљен, а одржавају га и уређују мештани Ченте. 
 
Породично газдинство Ивице Велисављева угледно је домаћинство пољопривредника који, уз имање које поседује, највеће богатство има свакодневно уз себе - пет синова. Најстарији син ученик је четвртог разреда Пољопривредне школе, а у послу сви помажу, према могућностима. 
- Обрађујемо око 230 јутара земље и имамо 80 грла крупне стоке, 230 оваца и 30 свиња. Пшеница је солидно родила ове године, сунцокрет се одржава, а кукуруз је у лошем стању, због велике суше. Стока нам је током године углавном на испаши, зими их прихрањујемо. Користили смо подстицајна средства из ИПАРД програма, за куповину новог трактора, уз неке друге подстицаје на нивоу државе који су нам помогли у набавци нових и савременијих машина, тако да и послове лакше обављамо - објашњава Велисављев и додаје да живот у Ченти не би мењао за неку већу средину, а на деци је да одлуче да ли то желе.  
 
- Посету породици Велисављев уприличили смо да би се упознали с произвођачем који има петоро деце, бави се и пољопривредом и сточарством и то је добар показатељ како може да се живи на селу и од рада у пољопривреди - рекао је градоначелник. 
 
 
 
 
Домаћин данашњег састанка, председник Савета МЗ Чента Спасоје Гавриловић, сарадњу с локалном самоуправом оцењује као добру и задовољавајућу. 
- Осим комуналних радова у селу, прошле године смо обавили измуљавање у делу језера и посипање ризле, планирамо наставак акције уређења обале и излетничког дела. Што се тиче радова у селу, требало би наставити са асфалтирањем улица, пре свега Пупинове, а неке од тема данашњег састанка тицале су се и уређења гробља, водоснабдевања, изношења смећа. Овог пролећа организовали смо и уређење Дома културе, доста тога предузимамо и сами, у складу с могућностима и средствима - истиче Гавриловић. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6655/KOLEGIJUM_CENTA_0.jpg