На “Бошњаковом салашу” обележена годишњица погибије Руже Шулман, Коче Коларова и још тројице родољуба

На “Бошњаковом салашу”, у атару поред пута за Михајлово, данас је обележена 81. годишњица од трагичних догађаја првог ратног лета у Зрењанину, 1941. године, када су на том месту погубљени од окупатора наши суграђани Ружа Шулман, Владимир Коларов Коча, Франк Самуел Шандор и Кикинђани Алдан Тибериј и Стојан Арсенов.
 
Цвеће на спомен-обележје, као и сваке године, положили су представници Организације резервних војних старешина Зрењанина и Града Зрењанина, у чије су име данашњој церемонији присуствовали начелник Градске управе Милош Королија и начелница Одељења друштвених делатности Јелена Драгић
 
 
 
 
Ружа Шулман и Коча Коларов били су симболи отпора против фашизма и немачке окупације, али и више од тога, јер је заједничким одласком у смрт прекинута и њихова љубавна прича. Окупатори су Ружи Шулман понудили живот у замену да изда још неког од припадника отпора, али је она то одбила. Стрељани су у знак одмазде за паљење жита од стране партизанског одреда, недалеко од места где се данас налази спомен-обележје. 
 
Именом Руже Шулман названо је једно од првих нових стамбених насеља у послератном Зрењанину, а Улица Коче Коларова представља једну од најважнијих саобраћајница на територији МЗ “Доситеј Обрадовић” и градског језгра Зрењанина. Зрењанинска гимназија такође је једно време носила назив “Коча Коларов”. 
 
 
 

Спомен-обележје на “Бошњаковом салашу”, дело арх. Тибора Бенцеа, подигнуто је шездесетих година прошлог века, а обновљено 2020. године, када је простор додатно оплемењен постављањем пригодне спомен-плоче, стола и клупа за одмор, као и нове прилазне стазе. У уређењу споменика и околног простора учествовали су Завод за заштиту споменика културе града Зрењанина и активисти Организације резервних војних старешина Зрењанина и МЗ “Доситеј Обрадовић”. Тај споменик једно је од осам обележја посвећених људима и догађајима из периода Другог светског рата на територији Града Зрењанина која су обновљена у току последње четири године, у оквиру ширих активности локалне управе на ревитализацији спомен-обележја и меморијалних простора. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6660/POLAGANJE_VENACA_BOSNJAKOV_SALAS_2022_0.jpg