Преминуо Славољуб Грозданов, истакнути спортски радник и педагог, дуже од седам деценија активни члан Стрељачке дружине “Бечкерек 1825”

У Зрењанину је синоћ, у 87. години, преминуо Славољуб Грозданов, професор историје у пензији, истакнути спортски радник, тренер и педагог, дуже од седам деценија активни члан Стрељачке дружине “Бечкерек 1825”. У правом смислу те речи био је доајен стрељачког спорта у нашем граду, али је оставио дубок траг и у целокупном српском стрељаштву. 
 
Рођен је 1935. године у Зрењанину, у ком се и школовао и матурирао у Зрењанинској гимназији. Завршио је студије историје, радио две године у Народном музеју, а потом до пензионисања у просвети. Упоредо с радом у професији био је посвећен стрељаштву, у које је ушао још 1949. године, поставши члан Стрељачке дружине “Бечкерек 1825”. Остао је у њој до последњег дана, дуже од седам деценија. Као омладинац ушао је у састав репрезентације Војводине и репрезентације Србије и остварио значајне резултате на првенствима државе. Почео је с гађањем из војничке пушке, а потом из пиштоља, ваздушне пушке и малокалибарског оружја. 
 
 
Још из студентских дана и поред обавеза активног такмичара, занима га педагошки рад на унапређењу стрељачког спорта. Десетине његових ученика постигло је запажене резултате у овом спорту. На његову иницијативу оснивају се бројне стрељачке дружине и граде спортски објекти намењени стрељаштву. Ангажовао се на бројним школским олимпијадама и дао свој допринос у њиховом организационом и такмичарском делу. Допринео је значајно да Стрељачка дружина “Бечкерек 1825” деценијама одржи континуитет успешног активног спортског колектива у бројној зрењанинској спортској породици и своје богато знање и искуство успешно преносио млађим генерацијама стрелаца.
 
Комеморативни скуп поводом смрти професора Грозданова биће одржан сутра, 22. јула 2022. године, у 11 часова, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину. Сахрана је сутра у 13 часова, на Темишварском гробљу у Зрењанину. 
 
 
Фотографије: Стрељачки савез Србије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6653/Slavoljub_Grozdanov_0.jpg