Зрењанин и Тараш домаћини 19. сусрета мреже “Европских села рода” - за очување природних вредности и промоцију нашег града и окружења

Град Зрењанин и насељено место Тараш домаћини су 19. сусрета мреже европских села рода, традиционалног окупљања које иницира немачка фондација за заштиту животне средине “ЕуроНатур”. Сваке године домаћин је друга држава и неко од 15 европских села рода која су до сада понела то признање. Тараш је постао члан те породице 2015. године, када је успешно реализовао кандидатуру на нивоу Србије, у конкуренцији банатских Сакула и сремског Купинова, а уз подршку Града Зрењанина и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
 
 
 
 
Свечаном отварању 19. сусрета данас су, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, присуствовали представници седам европских села рода - из Немачке (Рихштат), Шпаније (Малпартида де Касерес), Пољске (Тикоцин), Грчке (Порос), Хрватске (Чигоч), Мађарске (Нађбајом), Бугарске (Белозем) и домаћини из Тараша, уз учешће челника Фондације “ЕуроНатур” и Града Зрењанина. 
 
Присутне је поздравио и пожелео им добродошлицу градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Рекао је да је Зрењанин, по величини територије која му административно припада, други град у Републици Србији и да су у саставу града 22 сеоска насеља, свако на свој начин занимљиво и специфично. 
- Када вам кажем да је између два наша најудаљенија села, на северу и југу, растојање чак 60 километара, онда можете да схватите колико ту има и природног богатства, различитог биљног и животињског света - истакао је и додао да кроз територију Зрењанина протичу чак четири реке, да је ту и неколико мањих језера, као и природних резервата, попут Царске баре и Ритова доњег Потисја. 
 
 
 
 
Још је рекао да је Зрењанин град са најгушћом речном мрежом у својој околини и да је природно да у таквом окружењу има и предела у ком обитавају бројне врсте птица, те да све то намеће и посебан еколошки приступ. Напоменуо је да је управо Тараш искористио тај свој природни положај, уз реку Тису, и посебну пажњу посветио управо родама, као неком свом заштитном знаку. 
- Од самог почетка смо, у локалној самоуправи, подржали њихову иницијативу и пројекте, то чинимо и данас и драго нам је што смо у прилици да угостимо представнике седам европских села рода и пожелимо им најсрдачнију добродошлицу. Уз титулу “Европског града спорта” и ово признање, “Европско село рода”, доноси нам прилику за промоцију наших вредности и потенцијала у ширим размерама - казао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Један од руководилаца фондације “ЕуроНатур” др Штефан Фергер захвалио се домаћинима - Граду Зрењанину и Тарашу - на гостопримству и могућности да састанак мреже одрже у нашем граду. Рекао је да се Фондација бави питањима која су у вези са заштитом и очувањем природе и природних ресурса и богатстава.
- Покренули смо 1994. године пројекат очувања рода и те године смо прогласили и прво европско село рода, Чигоч у Хрватској. Село Тараш евидентирали смо 2015. године, као 14. село рода. Укупно имамо 15 села рода и свака земља има само једно село с титулом “Европско село рода”, тако да је то ипак једна специфичност и занимљивост. Подржавамо сеоске средине, рурална подручја, у њиховом одрживом развоју и промоцији њихових вредности и могућности - истакао је Фергер.
 
 
 
 
Александра Маровац Цуцић, председница удружења “Тарашке роде” и један од покретача и реализатора иницијативе за проглашење Тараша “Европски селом рода”, изразила је задовољство због скупа у Зрењанину и Тарашу и подсетила на неке од пројеката реализованих у Тарашу.
- Постављање платформи за гнезда белих рода, едукација школске деце, заштита станишта белих рода, учионице на отвореном, сви ти пројекти су подржани од стране Фондације “ЕуроНатур”, која је препознала наш труд и активности на заштити ове угрожене врсте и велика нам је част што смо ове године домаћини мреже “Европских села рода”, која се сваке године одржава у другој земљи, и што смо у прилици да угостимо седам делегација. Сви учесници ће допринети да разменимо искуства, да видимо на предавањима примере добре праксе, шта се то урадило у другим селима рода у току претходне године и после две године “он-лајн” састанака ово је прилика да непосредно разговарамо на тему заштите белих рода и њихових станишта - истакла је Маровац Цуцић. 
 
Говорећи о белим родама у Тарашу, рекла је да је њихова популација стабилна и да је, када је био званичан попис, регистрован 31 пар птица, те да су накнадно стигла још два пара.
- Имамо и седамдесет једног младунца, што је добра слика, с обзиром на дуги сушни период који ни родама не погодује. Њихова бројност у директној је вези са заштитом станишта и окружења у ком се налазе и трудићемо се и у наредном периоду да то тако и остане - поручила је она. 
 
 
 
 
Након поздравних речи и пригодног филма о Тарашу, “Европском селу рода”, одржана је презентација Покрајинског завода за заштиту природе, коју је водио представник Завода Слободан Пузовић.  
 
Деветнаести сусрет мреже “Европских села рода” почео је јуче, доласком свих делегација, наставља се данас стручним скупом и презентацијама у Зрењанину, поподне у Тарашу, а завршава се сутра, одржавањем радионица, разменом искуства и пројеката и посетом Меленцима и Бањи Русанди. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6650/SASTANAK_MREZE_EVROPSKIH_SELA_RODA_0.jpg