Акција поводом обележавања Светске недеље дојења организована у Градској башти - овогодишњи мото „Иступи за дојење, едукуј и подржи“

Поливалентна патронажна служба, Служба за здравствену заштиту жена и Служба за здравствену заштиту деце и омладине у сарадњи са Градском управом организовали су акцију у Градској башти поводом обележавања Светске недеље дојења.

 


„Циљ нам је да подстакнемо будуће мајке и оснажимо их да доје своју децу. Кроз школу за труднице нашег Дома здравља, која ради већ доста година, интезивно радимо на промоцији дојења. И не само ми већ и остале службе наше установе. Нису само здравствени радници важни у промоцији дојења, већ и локална заједница и ми као друштво. Драго ми је што је Градска управа и друштвено одговорне организације имају свест о значају дојења и поставили су клупе за дојење у Градској башти и тиме пружили подршку дојењу на јавном месту“, рекла је Слађана Станић, главна сестра  Поливалентне патронажне служба.

 


Акцији су присуствовале и будуће мајке, деца са мајкама које доје и супружници као најбоља подршка. То је била прилика да међусобно поделе искуства, проблеме, доживљаје и недоумице у вези са дојењем.

Светска недеља дојења сваке године се обележава од 1. до 7. августа у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење. Овогодишњи слоган је „Иступи за дојење, едукуј и подржи“.

 


Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

 

 

Две клупе за дојење постављене су септембра прошле године у Градској башти у склопу кампање Роса воде „Беба бира где“ којом се шири свест о значају дојења.

 

 

Ослушкујући потребе родитеља у ЈКП “Чистоћа и зеленило” дошли су на идеју да на неколико локација у граду поставе клупе на којима ће мајке моћи да доје и пресвлаче бебе. Клупе су маја ове године постављене у Улици Краља Александра I Карађорђевића, Карађорђевом парку, на Тргу Доситеја Обрадовића или у парку код спомен обележја на Багљашу  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6669/dojenje_00.jpg