Градоначелник отворио Михољске сусрете села у Стајићеву и поводом сто година тог села открио споменик оснивачу пароху Сави Стајићу

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура отворио је данас у Стајићеву “Михољске сусрете села” и поводом 100 година од насељавања Стајићева открио споменик пароху Сави Стајићу, оснивачу села. 
Говорећи на свечаној академији организованој у центру села градоначелник Салапура је рекао даје једнако важно да поштујемо све јунаке нашег краја који су у рату или миру допринели развоју ове средине. 

 


- Један од њих је и свештеник Сава Стајић. Храброст је била да се тада, после Великог рата и у годинама огромне неизвесности, ухвати у коштац са проблемима и да сељанима са разних страна најпре објасни да треба да се селе на ново огњиште. Потом да им помогне да обезбеде оно о чему су сањали – нови живот, нови дом и прилику да раде и зарађују на свом имању. Поп Стајић је на прави начин искористио свој утицај и то што је био омиљен у елемирској парохији. Захваљујући његовом знању, поштењу и раду Стајићево данас са поносом обележава вредан јубилеј – рекао је градоначелник и указао да је најлепше што се једном човеку који је био пре свега хуман могло десити, јесте да му се мештани одуже тако што су село по њему назвали.

 


- Од почетка стварања села 1922. Стајићево се развијало, унапређивало и данас су једно од најлепше уређених села на територији града Зрењанина. Желимо да и даље заједно унапређујемо Стајићево. Локална самоуправа спрема пројекат којим ће се село прикључити у будућности на градски водовод. Створили смо услове да се првих сто кућа прикључи на канализациону мрежу. Радимо на уруђењу путева у селу и у атару. Поносни смо што млади из овог села не одлазе, а доказ за то су пуна одељења у основној школи, што функционишу успешно спортски клубови и удружења у селу – навео је он истакавши да су захваљујући вишегодишњим заједничким радовима са месном заједницом створени услови да у Стајићеву за све има места када је реч о друштвеном и спортском животу. 
Напоменуо је и да када говоримо о Стајићеву не треба заборавити ни туристички значај села које се налази на обали Бегеја и да се очекују и конкретни пројекти у тој области.

 


Међтанима Стајићева поручио је да наставе да воле и унапређују и граде своје село. - Ускоро ћете бити познати и као место код раскрснице за укључење на нови аутопут. Ту инфраструктурну шансу треба искористити. Биће то прилика да се, као што су ваши преци пре сто година видели развојну шансу у земљорадњи, да се овога пута вредни и предузимљиви мештани окрену и улагањима у привреду и производњу, а да те производе могу лако и брзо транспортовати до Београда, Зрењанина или Новог Сада – рекао је још градоначелник Симо Салапура и свима честитао значајан јубилеј.
О историји села говорила је одборница у Скупштини града Зрењанина Вања Лучић која је казала да је 1921. године оснивач села, елемирски парох Сава Стајић окупио породичне људе из Српског Арадца, Елемира, Фаркаждина, Орловата, Ечке, Тараша и Кумана и населио их на територију данашњег Стајићева.

 


- Вредни мештани који су живели у колибама вредно су радили на обради земље, али и градњи првих кућа, школе и цркве, па су тако већ 26. јула 1922. године саграђене прве поткућнице након чега је трајно остављен запис о оснивању колоније под називом Насеобина Стајићево.Жеља и јака воља за бољим животом учинили су да мештани већ 5. октобра 1924. године изграде школу са једном учионицом и школском двораном, док је црква Успења Богородице свечано освештана у јесен децембра 1935. Године – рекла је Лучић.

Председник Савета Месне заједнице Бојан Јањић захвалио се Влади Републике Србије и Влади Војводине, а највише локалној самоуправи на челу са градоначелником који су им помогли да се Михољски сусрети села организују у Стајићеву. 
- Оно што ме посебно радује јесте да се пробудио сеоски активизам и да су наши мештани увек спремни да помогну. Поново се пробудио онај ведар дух у људима који желе да средина у којој живе буде функционалнија – рекао је Јањић.

 


- Поред многобројних акција уређења центра села, обале Бегеја, фудбалског и школског терена, аутобуских стајалишта, много су битнији пројекти који ће омогућити нашим мештанима боље услове свакодневног живота. Ускоро креће још једна фаза прикључена на водоводну мрежу, обновили смо уличну расвету, обала Бегеја је поново уређена, а решавамо и проблем метана у воид и ускоро крећу нова асфалтирања што указује на то да ћемо ускоро имати још боље услове за живот у Стајићеву – рекао је он и пожелео свима добар провод.
На данашњој свечаности уручене су захвалнице најуспешнијим ученицима И студентима.

 


Присутнима се у име Удружење младих „Сава Стајић“, које је покренуло иницијативу да се подигне споменик пароху Стајићу, обратила  Јована Дукић је изразила захвалност што је идеја младих људи реализована и истакла дас у млади у том селу спремни да учествују у бројним акцијама које за циљ имају унапређење живота у том селу. 

Средстава по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“ обезбедило је Министарство за бригу о селу, a програм свечаности употпунио је наступ Културно уметничког друштва „Лола“ Перлез-Стајићево.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6691/stajicevo_00.jpg