Министар Томислав Момировић и градоначелник Симо Салапура вожњом завршеном трасом пута отворили још један део обилазнице око Зрењанина

Вожњом завршеном трасом пута министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и градоначелник Зрењанина Сима Салапура отворили су данас још један део обилазнице дужине 3,7 километара.

 

 

Инвеститор је предузеће “Путеви Србије” а вредност радова 484,8 милиона динара. На предметној деоници изграђен је и најскупљи објекат на читавој траси обилазнице - мост преко реке Бегеј, и то је први нови мост који је Зрењанин добио после пуне три деценије. Такође, у оквиру ове фазе, изграђене су и две кружне раскрснице и формиран потпуно нов улаз у град Зрењанин, из правца североистока, што нам у наредном периоду даје могућност да у том делу ширимо град и доносимо нове планске садржаје.

 


 
Министар Момировић је указао да су обилазнице кључне за измештање свог теретног саобраћаја из града и да оне доприносе мањој емисији емисију штетних гасова, али и да представљају предуслов за развој индустрије. 

Рекао је и да ће на пролеће почети изградња петог сектора, дужине 4 километара, што је последња деоница обилазнице, а чијим ће завршетком сав теретни саобраћај бити измештен из Зрењанина. 

 

 

“Циљ Владе Републике Србије и председника Александра Вучића је да Зренајнин буде индустријски центар, несамо Војводине већ и Србије, очекујемо да ћемо дуплирати економију у овом граду и да он буде мотор развоја наше земље и зато завршавамо вам ове вишедеценијске инвестиције и зато планирамо да кренемо у изградњу аутопута. Нећемо се зауставити док то не урадимо, то дугујемо грађанима Зрењанина и то је наша мисија - поручио је министар Томислав Момировић. .

 

 

 
Градоначелник Салапура подсетио је да је тема обилазнице око Зрењанина актуелна више деценија, тачније скоро 40 година и да је прва деоница завршена 1987. године.

- Ево нас 35 година касније на траси од 3,7 километара који данас пуштамо у рад и захваљујући Влади Републике Србије, Министарству грађевинарства и Путевима Србије утеви Србије, али и стрпљењу наших грађана, успели смо да и овај важан посао завршимо - рекао је градоначелник и навео да се отварањем нове саобраћајнице измешта велики део транзитног саобраћаја из града, пре свега са државних путева из правца Кикинде, Новог Сада, Нове Црње, Бечеја и Темишвара.

“У том делу успели смо да растеретимо апсолутно овај транзитни правац, мање возила у граду, мање загађења, мање гужве и хабања градских улица, али оно што је нама веома важно јесте да овај посао коначно завршимо, а реч је о завршетку последње деонице од 3,7 километара са две кружне раскрснице и са надвожњаком преко пруге Зрењанин - Панчево и са попустом преко Александровачког канала.

 

 

“Према информацијама које имам, појектно техничка документација је спремна и остаје само да се договоримо у ком обиму и којом динамиком могу да крену радови на последњем краку, тада измештамо и саобраћај који иде из Београда и са најављеним аутопутем завршавамо комплетну обилазницу око града Зрењанина - навео је Салапура.

Рекао је и да је то нова развојна шанса града и изразио уверење да ће Град Зрењанин, заједно са Владом Републике Србије, Мнистарством и Путевима Србије обилазницу око граду у потпуности завршити у наредне две године. 

Након симболичног пуштања у рад дела обилазнице и обраћања медијима министар Момировић, са својим сарадницима, одржао је радни састанак у Каштелу “Ечка” са градоначелником Симом Салапуром и представницима града, као и представницима 
ЈП “Путеви Србије”.

Тема тог састанка била је наставак градње обилазнице, односно њеног завршног дела.

 

 

 
Дужина последње деонице износи 3,6 км, и на њој су предвиђене две кружне раскрснице и надвожњак преко железничке пруге Зрењанин – Вршац. За ове радове обезбеђено је грађевинско земљиште и сачињена пројектна документација. Процењена вредност ове инвестиције је 600 милиона динара.

 

 

Изградњом последње деонице - од укрштања с државним путем Зрењанин - Српска Црња / државна граница с Румунијом (Темишварски друм), до укрштања с државним путем Зрењанин - Београд, у индустријској зони “Југоисток” - стичу се и неопходни услови за растерећење саобраћаја у непосредном окружењу комплекса “Линглонг”, чија огромна логистика намеће нова, што хитнија саобраћајна решења у том делу града Зрењанина. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6673/momirovic_obilaznica_sajt_00.jpg