Радови на замени водоводне мреже, Град набавља цистерне за пијаћу воду, а за Владу Србије фабрика воде и изградња водоводне и комуналне инфраструктуре пројекат од посебног значаја

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура обишао је данас, заједно са својим сарадницима и представницима ЈКП “Водовод и канализација”, радове на реконструкцији водоводне мреже у Призренској улици у насељу Шумица, где ће, између осталог, бити замењене цеви старе више од 50 година.

 

 

Поменути радови изводе се у склопу пројекта „Прве фазе реконструкције водоводне мреже у граду“, а градоначелник је рекао да се водило рачуна о томе да се водоводна мрежа најпре замени у оним месним заједницама где је и најстарија. 
- Ради се овде у насељу “Шумица”, а извођени су и радови у насељу “Ружа Шулман” и до краја године радиће се у још три месне заједнице. Средства смо обезбедили од Владе Републике Србије, близу 520 милиона и још додатних 60 милиона од АП Војводине, дакле, укупна сума новца 580 милиона динара за замену водоводне мреже - објаснио је градоначелник. 

 

 

Напоменуо је и да замена водоводне мреже само један сегмент пројекта унапређења система водоснабдевања на територији града Зрењанина.
- Поред тога, као што знате, пре мање од месец дана у Влади Републике Србије потписали смо уговор са инвеститором који ће грађанима Зрењанина у првом кварталу 2024. године испоручити здраву пијаћу воду и тада ниједан Зрењанинац неће морати да купује флаширану воду - рекао је још.

 

 

Посебно радује чињеница, напоменуо је градоначелник, што је Влада Републике Србије на прошлонедељној седници донела Закључак којим су изградња фабрике пијаће воде , изградња водоводне инфраструктуре и комуналне инфраструктуре проглашени пројектом од посебног значаја за Републику Србију што ће, како је казао, умногоме допринети да се овај важан посао за Зрењанин заврши.
- Имали смо неодговорног инвеститора, али с друге стране имамо одговорну Владу која је ставила међу своје приоритете решавање вишедеценијских проблема са пијаћом водом у граду Зрењанину. Овим путем им се захваљујем, али и похваљујем екипе нашег јавно комуналног предузећа “Водовод и канализација” које су на терену и изводе ове радове. Такође, захваљујем се и нашим суграђанима који имају стрпљења и разумевања према нашим извођачима да се ови радови заврше и протекну у најбољем реду - поручио је градоначелник Симо Салапура. 

 


Градоначелник је напоменуо и да се у оквиру система унапређења водоснабдевања водило рачуна да Зрењанин по први пут набави цистерне за пијаћу воду.
- У августу месецу ће бити оперативна три возила са резервоарима за пијаћу воду, а до јесени са још једним возилом укупна количина биће 14.000 литара воде. Сада ће један резервоар од 5.000 литара имати наше предузеће “Чистоћа и зеленило”, биће оперативна и два резервоара на покретним приколицама са по 500 литара, који ће бити доступни на Житном тргу и главном градском тргу у време одржавања “Дана пива”а преко пројекта прекограничне сарадње за ванредне ситуације добићемо камион са цистерном од 8.000 литара које ће са здравом пијаћом водом бити на располагању на јесен - рекао је градоначелник. 

 

 

Иначе, у делу насеља Шумица, биће изграђено око 3,5 километара нове водоводне мреже и то у 7 улица: Призренска (од Првомајске до Топличине), Топличина (од Гомекса до 6. маја), 6. маја (од Топличине до Стрелишне), Лозничка (од Топличине до Шабачке), Шабачка, Ваљевска и Стрелишна (од Призренске до 6.маја).

 

 

Поред 3,5 км нове водоводне мреже од полиетиленских цеви у насељу Шумица биће замењено и око 5 км водоводних прикључака, који воде од главног уличног вода до шахтова корисника, за нешто више од 300 објеката.

Из “Водовода и канализације” указују да ће се заменом цеви значајно унапредити систем водоснабдевања – елиминисаће се губици воде у мрежи и могућност деградације воде током проласка кроз исту, и обезбедиће се довољне количине воде стабилног притиска у мрежи.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6667/RADOVI_VODOVOD_SUMICA_00.jpg