Градоначелник у Белом Блату: село с највећим туристичким потенцијалом на градској територији, фазно решавање инфраструктурних проблема

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са замеником Сашом Сантовцем, заменицом начелнице Одељења за привреду Градске управе Соњом Драгаш и представницима јавних комуналних предузећа, посетио је данас Бело Блато. Радна активност градоначелника “Да нам села буду ближа” улази у последњу трећину, а боравак у овом селу био је прилика за разговор с представницима месне заједнице и посету етно-салашу “Лујза”, важном сегменту белоблатске туристичке понуде.
 
Бело Блато је специфично насеље, пре свега по својој познатој мултикултуралности и јединственом природном окружењу и потенцијалима. Из тог разлога уврштено је недавно у пројекат ЕУ Адрионет - “Јадранско-јонска мрежа аутентичних села”, а његова манифестација “Белоблатска кобасица” превазишла је локалне оквире и уврштена је у календар званичних манифестација Града Зрењанина.
 
 
 
 
С друге стране, и ово село суочава се с различитим комуналним проблемима и потребама, а претходних година забележен је и одлив становништва. Сада се, међутим, дешавају и позитивна кретања, с обзиром да је у Белом Блату откупљено највише кућа, шест, у акцији Министарства за бригу о селу и да постоји интересовање за досељавање у ово мирно, живописно насеље. Те чињенице прокоментарисао је и градоначелник Симо Салапура
“Ово је аутентично насељено место, мултинационално, са огромним развојним потенцијалима, када је у питању туризам. Оно што се сада реализује од инвестиција јесте дугоочекивана градња еко-чесме, као и свуда присутни су инфраструктурни проблеми и договорили смо се да у предстојећем периоду, у фазама, приступамо и решавању ових горућих проблема. Када говоримо о туризму, морамо да поменемо да је Бело Блато уврштено у важан прекогранични пројекат, Мрежу аутентичних села јадранско-јонског региона, дакле, по свему специфично и препознатљиво, између осталог и по салашу “Лујза” који смо данас посетили и који је озбиљан показатељ да је туризам све популарнији, јер се капацитети салаша шире. Додатно смо ове године подржали и велики фестивал “Белоблатска кобасица”, који је, по први пут, трајао два дана, уз велики број посетилаца и сада већ правимо планове и за наредну годину”, истакао је градоначелник.
 
 
 
 
Председник Савета месне заједнице Бело Блато Мирослав Маркуш такође указује на те потенцијале села, који се развијају уз подршку града, и додаје да се на данашњем састанку разговарало и о инфраструктурним проблемима и могућностима за њихово решавање.  
“Дотакли смо се свих тих проблема, који се не разликују много од оних у другим насељеним местима, од канализације, пијаће воде, асфалтирања улица, уређења атарских путева, аутобуских линија, замена грејног котла и столарије у школи, ставили смо све на папир, како би били у прилици да припремимо одређене пројекте и будемо спремни када се укаже прилика за њихову реализацију. С друге стране, Бело Блато окружено је рекама, језерима, Царском баром, посебног је географског положаја, колевка је прераде трске у некадашњој Југославији, и насеље је које је најдаље отишло у развоју неког одрживог туризма на територији града. На свима нама је да докажемо да је могуће, на десетак километара удаљености, да одрживо фунцкционише и једна Царска бара и да се развија градска привреда, у комплексу “Линглонга”, казао је Маркуш. 
 
 
 
 
Етно-салаш “Лујза”, односно Сеоско туристичко домаћинство Тошков, отворено је за посетиоце пре 15 година, а сада је у фази доградње и проширења смештајних и угоститељских капацитета. Власница Радмила Тошков истиче да госте привлаче аутентичан амбијент сеоског домаћинства, мир и тишина на површини од скоро два хектара, економско двориште са домаћим животињама и гастрономски специјалитети, такође карактеристични за ову средину. 
“Посећују нас дечје екскурзије, групе, породични људи, који долазе да проведу пријатне тренутке у оваквом амбијенту. Надограђујемо и проширујемо посао и смештајне капацитете, да нам гости не долазе на један дан, већ да тај боравак буде и дужи. Сам почетак био је тежак, селу су претиле поплаве и сва ова прича покренута је случајно. Постојала је нека визија како би салаш требало да изгледа, а сада је то већ мини-фарма, економски одржива и развијамо се можда не тим темпом како смо желели у почетку, али је то свакако приметно. Салаш се већ простире на три суседна плаца, које смо куповали, ту су сада и фарма и воћњак и бројне домаће животиње, јер нам је намера да деца која долазе на најбољи начин упознају своје окружење и живот на селу”, истиче власница салаша “Лујза” и позива госте да се у све наведено и лично увере.   
 
 
 

   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6736/KOLEGIJUM_BELO_BLATO_0.jpg