Зрењанин украшен српским тробојкама - обележава се Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Република Србија и Република Српска данас, трећу годину, обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У свим градовима и општинама у Србији и Републици Српској најзначајније институције, зграде јавних служби, тргови и централне улице окићене су Народном и Државном заставом Републике Србије, а вечерас ће у бојама заставе бити осветљени јавне установе, мостови, зграде, где год за то постоје техничке могућности.
  
Претходних дана и у Зрењанину су додатно украшаване поједине локације, више стотина застава постављено је дуж Булевара Вељка Влаховића, на кружним раскрсницама, али и на појединачним стамбеним објектима, што су учинили сами грађани. И ове године највећа застава постављена је на балкону Градске куће. 
 
 
 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе честитао је суграђанима градоначелник Зрењанина Симо Салапура, наглашавајући да се овим празником исказује поштовање према држави Србији и једном од најзначајнијих датума у нашој историји. 
- Пробој Солунског фронта и потом тријумфално ослобађање земље у Првом светском рату испуњава нас поносом и сећањем на наше славне претке и њихово херојство. Не заборављамо ни наше суграђане који су дали важан допринос победи српске војске, а посебно присаједињењу Војводине Србији, по завршетку Великог рата. Ове државне заставе и њима су посвећене - истакао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Дан српског јединства, слободе и националне заставе званично се обележава од 2020. године, када је установљен заједничким одлукама влада Републике Србије и Републике Српске. Oбележава се у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је пробијен Солунски фронт и када је српска војска, заједно са савезницима, започела коначну офанзиву за ослобођење земље од аустроугарског окупатора у Првом светском рату. 
  
Циљ успостављања новог празника јесте, пре свега, оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе. У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима, с циљем да се искаже поштовање према застави, као једном од најзначајнијих елеманата државности.
 

  
  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6721/ZASTAVE_0.jpg