“Да нам села буду ближа” у Меленцима, највећем селу на територији града, с потенцијалима варошице, у ком се годишње рађа више од 60 деце

Са скоро шест хиљада становника, Меленци су не само највеће насељено место на територији Града Зрењанина, већ и једно од највећих села у Банату. С потенцијалима варошице и уз изражену иницијативу мештана, у сарадњи с Градом Зрењанином и вишим инстанцама, доста тога је урађено у селу у претходном периоду, пуно је планова и пројеката, али су присутни и комунални проблеми које је неопходно решавати. 
 
О свему томе било је речи током данашње посете Меленцима градоначелника Сима Салапуре и његових сарадника, у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”. Уз градоначелника, са представницима Савета месне заједнице разговарали су и заменик Саша Сантовац, градски већник Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и руководиоци градских јавних и комуналних предузећа. 
 
 
 
 
Након састанка у просторијама месне заједнице, уприличена је и посета узорном пољопривредном газдинству браће Слијепчевић - “МПВ Аграр”, као и фудбалском клубу “Русанда”, на њиховом новом објекту стадиона у бањи. Том приликом, представницима клуба градоначелник је уручио комплете фудбалских лопти, опреме и реквизита за тренажни процес.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је реч о једном од највећих села у Банату и да су, самим тим, сви пратећи проблеми комплекснији и специфичнији у односу на нека мања места.
“У претходном периоду избушили смо бунар за унапређење водоснабдевања, асфалтирали смо око 600 метара Чапајеве улице, остало је да се асфалтира још 9 километара путне мреже и то је нешто што ће ући у планове за наредни период. Такође, поносни смо због отварања вртићке групе, реновирања дворишта школе, али има и низ пројеката који су у процесу финализације, као што је спортска инфраструктура. У завршетак стадиона треба уложити додатна средства, јер у фудбалском клубу тренира око стотину деце, и овакав квалитетан објекат, као што је у Меленцима, не постоји нигде на територији града Зрењанина, када су у питању насељена места”, рекао је градоначелник Салапура и најавио реализацију још неких значајних пројеката.
 
 
 
 
“Заједно смо, са Покрајинским секретаријатом, издвојили значајна средства, 12 милиона динара за замену котла у основној школи, што ће умногоме унапредити систем грејања”, рекао је још градоначелник и осврнуо се и на канализациони проблем.
“Око трећина села је покривена канализационом мрежом, и тај пројекат треба да се иновира, и да се настави са његовом реализацијом у наредном периоду. Такође, у околини Меленаца  су и банатске ветрењаче и то је нешто, заједно са Бањом Русандом, што треба препознати као туристички потенцијал”, прокоментарисао је данашњу посету Меленцима градоначелник Салапура. 
 
Градоначелник је, након обиласка пољопривредног газдинства браће Слијепчевић, оценио да је ово породица где сви раде заједно, обрађују велике површине и да је ово још један у низу показатеља да се, и поред свих изазова, уз подршку државе у селу може опстати и успешно се бавити пољопривредном производњом.   
 
 
 
 
Најстарији брат, Видоје, производњу сложно организује с Миланом и Пером и наводи да обрађују око 600 јутара земље. 
“Производимо кукуруз, пшеницу и сунцокрет, а ове јесени посејали смо и уљану репицу, имамо 60 коопераната, изградили смо магацин и стовариште, и повећавамо капацитете, из године у годину. Такође, користили смо бесповратна средства за пољопривреду из програма ИПАРД, где смо набавили механизацију, користимо субвенције Министарства за пољопривреду, али и Покрајине”, наводи Видоје Слијепчевић
 
Председница Савета МЗ Меленци Ивана Стојков истакла је добру сарадњу са локалном самоуправом.
“На састанку смо изнели проблеме у вези с комуналним потребама, пронашли смо  нека заједничка решења, директори јавних предузећа су нам понудили њихова решења. У јуну ове године пуштен у функцију нови избушени бунар, и од тада немамо више проблема са водоснабдевањем. У наредном периоду, за све грађане који буду заинтересовани, заједно с ЈКП “Чистоћа и зеленило” организоваћемо набавку канти за одношење смећа по повољнијим ценама, тако да ћемо на тај начин помоћи и радницима који то смеће односе”, навела је Ивана Стојков и додала да и даље остају проблеми са дотрајалом инфраструктуром.
“То су озбиљни и скупи пројекти којима ће се град позабавити и то је нешто што је у плану за наредни период. У завршној фази је такође и гасифкација школе, а у плану је проширење простора за јаслену групу, јер се у селу сваке године роди више од шездесеторо деце”, казала је председница Савета месне заједнице. 
 
 
 
 

  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6749/KOLEGIJUM_MELENCI_0.jpg