Обележава се Дан ослобођења у Првом светском рату и Празник града Зрењанина: одавање почасти херојима и пригодан културно-уметнички програм

Град Зрењанин обележава данас сто четврту годишњицу од ослобођења града у Првом светском рату, а Дан ослобођења уједно је и Празник града Зрењанина. Уз одавање почасти херојима, учесницима рата и ослободиоцима, организује се и пригодан културно-уметнички програм. Положено је цвеће на сва спомен-обележја посвећена личностима и догађајима из Првог светског рата, на Тргу слободе организована је централна прослава, уприличена је промоција вредне публикације “Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918”, у издању Музеја Војводине и Историјског архива града Зрењанина, а у 19 часова, у Културном центру Зрењанина, биће изведена позоришна представа “Славне српске војводе”, у извођењу глумаца Народног позоришта из Београда. Јуче је, у Салону Народног музеја, премијерно приказан документарни филм “Поход бригадира Ристића”, рађен у продукцији РТС, Историјског архива града Зрењанина, Народног музеја и Зрењанинске гимназије. 
 
 
 
 
На Тргу слободе је, осим полагања венаца од стране више делегација, служен и помен ослободиоцима, глумац Милан Кочаловић говорио је стихове песме “Отаџбина” Ђуре Јакшића, док је Градски дечји хор Културног центра Зрењанина, под управом Сенке Милисављевић, отпевао композицију “Ово је Србија”. Помен ослободиоцима служили су свештеници храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину. 
 
У име Града Зрењанина венац на споменик краљу Петру положили су градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Венце су положили и представници Средњебанатског управног округа, Банатске бригаде и гранизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Одбора за обнову споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, Организације “Светосавље”, Удружења “Петровград”, Удружења чланова и пријатеља Матице Српске и Српског државотворног покрета “Светозар Милетић”, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Нове демократске странке Србије. 
 
 
 
 
У току преподнева положени су венци на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу, на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу - бригадиру, команданту Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познатог као “Гвоздени пук”, војне јединице српске војске која је 17. новембра 1918. године ослободила тадашњи Велики Бечкерек, затим на спомен-бисту Војводи Бојовићу и на спомен-плочу посвећену српским добровољцима из Првог светског рата, поред главног улаза у храм Успења Пресвете Богородице. У име Града Зрењанина, венац су на спомен-костурницу на Граднуличком гробљу положили члан Градског већа Радован Вишекруна, одборник Скупштине града и председник Савета МЗ “Граднулица” Синиша Вукић и директорка Центра за социјални рад Оливера Лисица. На спомен-плочу бригадиру Ристићу венац су положили помоћница градоначелника Марија Дамјановић, заменик начелника Градске управе Милош Королија и начелница Одељења друштвених делатности Јелена Драгић. 
 
 
 
 
Пошту Војводи Петру Бојовићу, испред спомен-бисте на Житном тргу, одали су помоћници градоначелника Снежана Вучуревић, Драгица Илић и Рајко Капелан, док су у порти Успенског храма венац на спомен-плочу положили начелник Градске управе Ненад Домјесков и одборница Скупштине града Бранка Влаисављевић.
 
Обраћајући се присутнима на Тргу слободе, градоначелник је подсетио да су последњи дан октобра и дани у новембру прилика да се подсетимо три важна датума, која су у вези са окончањем Првог светског рата на овим просторима. Данашњем дану претходило је обележавање Дана оснивања Српског народног одбора, а потом и Дана примирја, 11. новембра. 
“Тај период наше славне историје уследио је након четири године ратних страдања, голготе српског народа и државе, и уздизања из пепела, све до блиставе војничке победе и остварења вековног сна српског народа северно од Дунава о присаједињењу Матици Србији. С поносом, дивљењем и пијететом клањамо се данас сенима наших славних предака и сећамо се њихових ратних подвига и херојских дела. Почаст одајемо нашим суграђанима који су, након мобилисања у аустроугарску војску, масовно прелазили на страну својих сународника. Борећи се на источном, потом и на Солунском фронту, вратили су се у Велики Бечкерек часно, уздигнута чела и сачувана образа, као победници и као јунаци. Многи од њих, нажалост, нису више никада видели своје најрођеније. Остали су на вечним стражама, да немо сведоче о крваво стеченој слободи, скупо плаћеној хиљадама живота”, рекао је градоначелник. 
 
 
 
 
 
Додао је да данас одајемо и почаст ратницима Другог пешадијског пука - Гвозденог пука “Књаз Михајло”, предвођеним пуковником Драгутином Ристићем. Чувени пук бригадира Ристића, део Прве армије војводе Бојовића, славно име није добио ни од краља, ни од српске Врховне команде већ, сасвим спонтано, од самих српских војника других пукова, а због изузетне храбрости и великих ратничких подвига на бојном пољу крвавог Балкана. Цитирао  је књижевника Егона Киша, који је о херојству српског народа рекао “Тек у Србији 1914. године схватио сам да је љубав према слободи малих народа јача сила од насиља великих и моћних. Тек овде сам схватио Шатобријана да неумитна сила-воље савлађује све, а да је слабост силе у томе што верује само у силу“. 
 
Градоначелник Салапура истакао је да, у спомен свима који су уградили своје животе у темеље српске државе, сећање на њих чувамо данас кроз инвестиције, кроз нова радна места, кроз унапређење инфраструктуре, развој друштвених и међунационалних односа, кроз образовање, културу и спорт. Казао је и да успомене негујемо и обнављањем споменика, обележавањем годишњица и важних датума, публиковањем докумената и културних садржаја, посвећених догађајима и личностима из периода Великог рата. Подсетио је и да се свечаности коју организује Град Зрењанин придружује и Банатска бригада Војске Србије, која 17. новембар слави као дан јединице и у кругу зрењанинског гарнизона такође организује пригодан програм. 
 
 
 
 
 
У име Града Зрењанина, на промоцији књиге “Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918”, у препуној Барокној сали Градске куће, говорио је председник Скупштине града Чедомир Јањић, указавши на значај и вредност једне овакве публикације. 
“Ради се о заиста вредном материјалу, који не само што фактографски побројава догађаје у преломним данима бурних историјских промена у нашем граду, већ на посебан начин одсликава и атмосферу тог времена и високу моралну и националну свест људи који су учествовали у раду одбора. Посебно је занимљиво како су окончаване седнице у првим данима након ослобођења. Српски народни одбор тада већ представља власт у граду, седницама председава др Славко Жупански, а низ предлога се усваја уз поклич “Живео”. Појединим седницама присуствује маса суграђана. Једним записником, од 26. новембра, чак се констатује следеће: “Присутних је било - које мушких, које женских - преко једне хиљаде, те стога није било могуће имена пописати”. Записници предочавају и наредне кораке Српског народног одбора, који превазилазе локалне оквире и указују на слање посланика из Великог Бечкерека на Велику Народну Скупштину, на којој су исказане тежње Срба из Војводине о прикључењу Краљевини Србији. Приложено је у овој књизи и 26 других докумената о раду Одбора, који такође снажно сведоче о атмосфери и збивањима у граду, у првим данима по ослобођењу. Све то представља драгоцено штиво - и за наше суграђане који желе да се боље упознају с тим славним данима и догађајима у историји града, и за историчаре који ће се даље бавити овим темама”, рекао је Јањић, поводом изласка публикације, публиковане у оквиру едиције “Присаједињење 1918”.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6808/DAN_GRADA_2022_VENCI_0.jpg