Одржана 24. седница Скупштине града - дата сагласност на коначан нацрт уговора за реализацију пројекта ЈПП за санацију градске депоније

Скупштина
Одборници Скупштине града, под председавањем Оливера Митровића, заменика председника Скупштине, одржали су данас 24. седницу у актуелном сазиву. Као прву тачку дневног реда, већином гласова усвојили су предлог Одлуке о престанку мандата одборника Скупштине града Зрењанина Ненаду Домјескову. Он је истовремено, након спроведеног конкурса, ступио на дужност начелника Градске управе, док је досадашњи начелник, Милош Королија, постављен на место заменика.  
 
 
 
 
Као најзначајнију тачку данашњег заседања, Скупштина је усвојила Предлог одлуке о давању сагласности на коначан нацрт јавног уговора за поступак избора приватног партнера на реализацији Пројекта јавно-приватног партнерства финансирања и извођења радова на потпуној санацији-ремедијацији и затварању постојеће градске депоније-сметлишта на територији града Зрењанина и изградњи санитарне касете, са јавним плаћањем. Овим су настављене активности и процедуре које имају за крајњи циљ решавање вишедеценијског еколошког проблема и заустављање даљег загађења града. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да, након што је град добио сагласност од Комисије Владе Србије за јавно-приватно партнерство и након усвајања Пројекта ЈПП финансирања и извођења радова, од стране Скупштине града на једној од претходних седница, као и спровођења јавног позива, данас је тема седнице био нацрт уговора. У наредним данима, како је казао, уследиће и потписивање уговора с приватним партнером. 
- Ово је јако битна ствар за Зрењанин, јер је наша депонија активна од 1986. године, од када и загађује животну средину, пошто се на њу годишње одложи између 25 и 30 хиљада тона различитог смећа. Висина смећа у појединим деловима депоније достиже десет метара, а сведоци смо да током летњих месеци долази до самозапалења, што изазива велике проблеме по становништво - истакао је Салапура. 
 
 
 
 
Додао је да овим пројектом то треба да се реши, да се направи нов, модеран и прихватљив систем одлагања смећа на територији нашег града, али је најбитније да престане загађење и да, уз неке компатибилне пројекте, кроз одређене системе и друге могућности подршке, учини да Зрењанин постане “Зелени град”. 
- Кроз документ који припремамо, “Зелену агенду града Зрењанина”, сублимираћемо све активности које спроводимо на заштити и унапређењу животне средине. То је много пројеката који су у току, то је много новца, не само из буџета Града Зрењанина већ и из екстерних извора финансирања, Покрајине и Републике, и верујем да ће крајем године, када се грађани Зрењанина буду упознавали с овим документом бити позитивно изненађени шта смо све урадили и шта све планирамо за наредни период, када је у питању заштиту животне средине - казао је градоначелник. 
 
Скупштина је још усвојила предлог Локалног акционог плана за родну равноправност града Зрењанина за период од 2022 до 2027. године, једног од стратешких докумената, којим се утврђује целокупна локална политика у циљу спречавања дискриминације жена, побољшања њиховог положаја и интегрисања принципа родне равноправности у све области деловања институција Зрењанина. Акционим планом се утврђују активности које ће се спроводити у наведеном периоду, а детаљно планирање и спровођење активности извршено је за четири приоритетне области које су као такве идентификоване од стране радне групе за израду плана, према потребама жена на територији града Зрењанина. 
 
 
 
Изменама и допунама Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2022. годину понуђено је осам грађевинских парцела у насељу “Зелено поље”, намењених породичној градњи, као и парцела у Улици Југ Богдана, предвиђена за градњу пословних садржаја.  
 
На седници су изгласани и предлози Закључка о давању сагласности на II измену и допуну Програма пословања ЈКП “Градска топлана” Зрењанин за 2022. годину, Закључка о давању сагласности на измене Програма пословања “Јавног предузећа за урбанизам” Зрењанин за 2022. годину. Усвојен је Извештај о реализацији Годишњег плана рада Предшколске установе Зрењанин за радну 2021/2022. годину, као и Годишњи план рада Предшколске установе из Зрењанина за радну 2022/2023 годину.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6785/SKUPSTINA_02_11_2022_0.jpg