Опрема и возила у вредности од преко 240 хиљада евра: наставак  активности усмерених ка побољшању техничке опремљености за реаговање  у ванредним ситуацијама

Пројекат Interreg ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија “Румунско-српско прекогранично праћење ризика у случају ванредних ситуација” промовисан је данас на платоу испред Градске куће, представљањем набављених возила и опреме, у укупној вредности од 241.600.00 евра. Уз симболичну примопредају кључева возила, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је значај овог пројекта који представља наставак активности започетих 2017. године, кроз пројекат “Заједничко управљање ризицима од поплава”. 
 
 
 
 
“Возила и опрема, добијени кроз овај пројекат, заједно с оним из ранијих пројеката, сврставају наш град међу оне које имају најопремљеније јединице цивилне заштите, самостално обучене да реагују у случају ванредних ситуација, не само на територији Града Зрењанина, него и нашег дела Баната, чиме можемо да се поносимо. Посебно ми је драго што у овом пројекту имамо добру сарадњу с Кикиндом и Темишваром, и тамошњим институцијама које се тичу ванредних ситуација, а ова и претходне донације, које укупно достижу 750 хиљада евра, што је озбиљна цифра, показатељ су да се веома озбиљно бавимо овом тематиком”, истакао је градоначелник и додао да Град Зрењанин, у сарадњи са Регионалним центром за развој “Банат”, припрема и пројекте за аплицирање у актуелном позиву прекограничне сарадње.    
 
Истакао је и добру сарадњу с Министарством унутрашњих послова - сектором за ванредне ситуације, као и добровољним ватрогасним друштвима, којима је, кроз различите пројекте, град такође донирао одређену опрему.
“Овим заокружујемо систем за реаговање у ванредним ситуацијама на територији Града Зрењанина”, нагласио је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Укупна вредност пројекта је 1.283.903,82 евра, а менаџер пројекта Александар Ђурић објашњава да је трајање пројекта 18 месеци и да он укључује пет партнера. Реализатор пројекта “Румунско-српско прекогранично праћење ризика у случају ванредних ситуација” на територији српског дела Баната је Регионални центар за развој “Банат” Зрењанин, који је у њега укључио градове Зрењанин и Кикинду, док су партнери у Румунији  Међуопштинска развојна асоцијација за управљање ванредним ситуацијама- ADIVEST из Темишвара - водећи партнер, Инспекторат за ванредне ситуације „Банат“ округа Тимиш - ISU TIMIS и Жандармеријски инспекторат округа Тимиш. 
“Опрема која се данас представља је најзначајнији и највреднији део пројекта, а набављена је како би се побољшали капацитети за реаговање у ванредним ситуацијама. Такође, део пројекта представља и повезивање, путем заједничке платформе, три града учесника у пројекту, како би, у случају ванредних ситуација у било којој области, сви могли да одреагују и укључе се, својом опремом и возилима”, рекао је Ђурић. 
 
 
 
 
За град Зрењанин набављени су камион цистерна – за пијаћу воду, капацитета 8.000 литара, минибус – за превоз 21 особе, машина за пуњење кеса са песком, електро-виљушкар, теренско возило - pick up и пратећа опрема: моторне тестере, радио станице, батеријске лампе, продужне мердевине, ватрогасна црева, маске, ручна колица, склопиви кревети, прслуци за спасавање, униформе и дрон. Нова опрема консолидоваће капацитете и перформансе локалних, окружних и регионалних заједничких специјализованих интервентних јединица. Истовремено, ова опрема ће олакшати планирање и спровођење будућих заједничких акција и интервенција. Такође, у наредном периоду, у оквиру пројектних активности предвиђено је и организовање студијских посета и презентација употребе набављених средстава, извођење обука из области цивилне заштите, као и извођење заједничке тактичко-показне вежбе.
 
Примопредаји возила на Тргу слободе присуствовали су, уз градоначелника, и заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, помоћници градоначелника, представници Градске управе, као и представници Регионалног центра за развој “Банат”, јединице цивилне заштите града Зрењанина и Комуналне милиције.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6820/PRIMOPREDAJA_VOZILA_0.jpg