Потписан Меморандум о стратешком партнерству, наредни корак у пројекту “Промоција коришћења соларне енергије кроз прозјумер приступ” 

Пре нешто више од месец дана, 5. октобра, Град Зрењанин и Регионални центар за друштвено-економски развој - “Банат” промовисали су пројекат “Промоција коришћења соларне енергије кроз прозјумер приступ”. Као наредни корак у реализацији тог пројекта, данас је уприличено потписивање Меморандума о стратешком партнерству и одржан конститутивни састанак Радне групе за процес енергетске транзиције у региону Баната.
 
Као учесници у овом специфичном пројекту јавно-приватног-цивилног партнерства у области енергетске транзиције појављују се РЦР “Банат”, сви градови и општине средњег и северног Баната, Регионална привредна комора Зрењанин, Регионални центар за енергетску ефикасност “Банат” Зрењанин, Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину, ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин и предузеће “Био-електрик” д.о.о. Зрењанин. Позив за сарадњу упућен је и другим заинтересованим установама или предузећима. 
 
У име Града Зрењанина и градоначелника Сима Салапуре, Меморандум о стратешком партнерству потписао је заменик градоначелника Саша Сантовац, а догађају је присуствовала и помоћница градоначелника Марија Дамјановић.  
 
 
 
Сантовац је истакао да Град Зрењанин узима активно учешће у оквиру “Зелене агенде” Републике Србије и да је у том смислу значајна свака врста сарадње, учешћа у заједничким пројектима или стручне подршке.
“Радо смо прихватили и данашње потписивање Меморандума о стратешком партнерству. Град Зрењанин је у претходне две године реализовао два конкурса, у сарадњи с Министарством рударства и енергетике, у области енергетске ефикасности, а оно што нас све више очекује у наредном периоду и што нам је циљ, јесте уградња соларних панела и веће коришћење тзв. “зелене енергије”, навео је Сантовац и поменуо и друге активности које град реализује, а у вези су са побољшањем еколошких прилика и заштитом животне средине.
 
“Завршетком обилазнице око града и измештањем транзитног саобраћаја смањили би се штетни утицаји у самом граду, а кроз јавно-приватно партнерство радимо и на санацији депоније, такође важном делу “Зелене агенде”, јер она у садашњем изгледу представља потенцијалну опасност по грађане. Можемо да се поносимо и чињеницом да је Град Зрењанин, у сарадњи са РЦР “Банат” и кроз међународни пројекат, добио и прву “паметну зграду” у Банату, уз још неке активности којима смо мерили ниво утрошка топлотне енергије у школским објектима. Све то у вези је са Меморандумом који данас потписујемо и додатно му даје на значају, и за локалне самоуправе које у томе учествују, а теме су такве да су значајне и за Републику Србију у целини”, рекао је заменик градоначелника Сантовац.      
 
 
 
Током данашњег састанка, предочене су будуће активности Радне групе за процес енергетске транзиције у региону Баната, о чему је говорио Бранислав Милосав, из РЦР “Банат”. На састанку је такође представљена мобилна апликација за унапређење логистике прикупљања отпада електронске и електричне опреме, развијена у оквиру пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Адрион - CIRCLE”, који Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат реализује у оквиру Interreg Јадранско-јонског програма сарадње АДРИОН.
 
Бранислав Милосав рекао је да идеја о секторском организовању радне групе постоји већ неко време, а да се сада за то и указала прилика, у оквиру пројекта “Промоција коришћења соларне енергије кроз прозјумер приступ”, финансијски подржаног од стране Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).
“Европска унија је, у циљу спровођења енергетске транзиције и ублажавања ефеката климатских промена, дефинисала политику која подразумева смањење емисије гасова с ефектом “стаклене баште”. С друге стране, наша земља је међу онима у којима је присутна нерационална производња и неефикасно коришћење енергије, иако Србија има огроман потенцијал, пре свега за производњу и складиштење енергије добијене из обновљивих извора. Такође, низак је и степен примене енергетске ефикасности и обновљивих извора. Усвајање одрживог приступа, пре свега у производњи а затим и потрошњи енергије, представља камен-темељац ка стварању просперитетног друштва, које се креће ка европској породици и Србија чини напоре, и кроз законску регулативу, да се укључи у процес “позитивне енергетске традиције”. Овим пројектом и меморандумом, идеја нам је да у процес укључимо све заинтересоване стране и да, стратешким партнерством, тему енергетске транзиције ставимо у средиште регионалне агенде”, казао је Милосав. 
 
 
 
Суштина пројекта “Промоција коришћења соларне енергије кроз прозјумер приступ” јесте да подстакне развој приступа купац-произвођач, односно да људи који производе електричну енергију из соларних извора за сопствене потребе, вишак енергије уступају на коришћење другима. Пројекат је значајан из више разлога и дотиче се више актуелних животних тема - промовише обновљиве изворе енергије, повећава свест грађана о потреби већег коришћења такве енергије и укључује учешће јавно-приватног партнерства у томе. Такође, кроз њега, Град Зрењанин даје допринос “Зеленој агенди” наше земље, заштити животне средине, побољшању енергетске ефикасности и наставља с учешћем у различитим еколошким пројектима.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6804/RCR_BANAT_MEMORANDUM_0.jpg