Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Жолт Сакалаш посетио школу "Никола Тесла"

Поводом завршетка радова на обнови дела фасаде Електротехничке и грађевинске школе "Никола Тесла“, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Жолт Сакалаш посетио је данас Зрењанин. 
 

Најпре је, у кабинету градоначелника, одржан радни састанак са градоначелником Симом Салапуром, коме су присуствовали и Саша Сантовац, заменик градоначелника, Снежана Вучуревић, помоћница градоначелника и Славиша Влачић, члан Градског већа.
 
Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Жолт Сакалаш рекао је након обиласка школе и разговора са директорком Маријом Серво да је задовољан постигнутим резултатима. 
- Данас сам имао прилику да разговарам са градоначелником Зрењанина и његовим сарадницима и сложили смо се да ћемо и у будућности сарађивати, јер је и овај пројекат, заправо, заједнички пројекат, где смо учествовали са мањим делом средстава, као Покрајина, а Град Зрењанин је дао већину средстава потребних за извођење ових радова  - рекао је он и изразио наду да ће и у будућности бити те сарадње, што ће допринети бољој опремљености школа и што бољим школским објектима. 
 
 
 
Сакалаш је указао да многи школски објекти захтевају улагања и подсетио да је ове године Покрајинском секретаријату на располагању 175 милиона динара, која су и утрошена.
- Имамо 550 школа и још више школа на територији Војводине  и трудимо се да уважимо што више захтева, а школе подстичемо да конкуришу, а како су средства ограничена ове године помогли смо око 60 школа. То је број који у суштини није задовољавајући, али је ипак значајан, будући да је толико школских објеката обновљено. Све школе треба да аплицирају, јер морамо радити фазно, немамо средстава да на целим објектима урадимо санацију, тако да неке школе које су ове године добиле средства могу поново конкурисати. Сада планирамо буџет за следећу школску годину и планиран износ је такође 175 милиона динара за улагања у школске објекте на територији АП Војводине, али ћемо прикључити још једну конкурсну линију која се односи на израду техничке документације за извођење радова – рекао је он.
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура рекао је да град располаже са укупно 33 школска објекта о којима води рачуна у смислу адаптације, реконструкције, санирања објеката, а који су углавном вишедеценијске старости и због тога су у питању велика средства за улагање.
- Конкретно, у случају обнове фасаде школе „Никола Тесла“, заједничко улагање Града и Покрајинског секретаријата износи око 15 милиона динара, од чега је учешће Града 12 милиона динара. Иза нас сада видимо  прелепу слику, један врхунски рад и оно што смо данас договорили јесте да наредне године наставимо радове на овој школи. Обзиром да су инвестиције велике, а радови компликовани и тешки, неопходно је ово радити у фазама – нагласио је градоначелник Салапура. 
 
Како је навео, укупан обим инвестиција које је Град ове године уложио у основне и средње школе износи близу 100 милиона динара. 
- То су озбиљна средства која се пре свега односе на средства за енергетску санацију и ту мислим на замену котлова у неколико школа чија је укупна вредност близу 49 милиона динара, а остало се односи на замену столарије, на неопходне хитне санације и поправке на крововима школа, улагања у фискултурне сале – казао је градоначелник Симо Салапура
 
Подсетио је и на то да је Град Зрењанин од Покрајинске владе добио још близу 35 милиона динара који су недостајали за завршетак нове зграде Основне и средње школе “9. мај”.
 - Желим да се захвалим покрајинском секретару и Покрајинској влади што овако значајна средства улажу у образовање у нашем граду – поручио је градоначелник.
 
 
 
Директорка  Марија Серво указала је да су проблеми у тој школи настали још 2015. године, када је  грађевинска инспекција наложила да се огради део зграде због урушавања крова. 
- Захваљујући Покрајинском секретаријату ми смо 2017. године заменили кров, али заштитна ограда је остала због обрушавања фасаде. Покушавали смо више пута да конкуришемо и прошле године успели и потписали маја ове године уговор са секретаријатом на основу чега смо добили 3,1 милиона динара да извршимо санацију дела фасаде, а преостала средства обезбедио је Град Зрењанин – казала је она.
 
Указала је да се током радова водило рачуна будући да је објекат под заштитом и навела да је зграда ручно осликавана, односно да су четири сликара конзерватора радили на осликавању фасаде.
- Мислим да је све то вредело, скеле су скинуте и грађевинска инспекција дозволила је да скинемо ограду  на овом делу зграде и  коначно ослободимо главни улаз у нашу школу. Преостало је да се уради фасада са леве и десне стране и ми намеравамо, а томе се и надамо, да ћемо наћи начин и средства како бисмо у наредном периоду обновили и тај део зграде – навела је директорка Марија Серво
 
 
 
 
Радови на обнови дела фасаде Електротехничке и грађевинске школе “Никола Тесла” у Зрењанину почели марта ове године, а завршени октобра. Објекат је грађен у неоренесансном стилу, а посебну вредност представља цртеж у зграфито техници који је јединствен на територији Војводине.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6814/SAKALAS_NIKOLA_TESLA_00.jpg