У касарни зрењанинског гарнизона Војске Србије свечано обележен Дан Банатске бригаде

У касарни “Народни херој Светозар Марковић Тоза” у Зрењанину данас је свечано обележен дан Банатске бригаде, 17. новембар, који се прославља заједно с Празником града Зрењанина, односно даном ослобођења града у Првом светском рату. 
 
Прослава је почела у кругу касарне техничко-тактичким збором, приказом војног наоружања и опреме, уз присуство више од хиљаду ученика завршних разреда зрењанинских средњих школа. Потом је одржана и свечана академија, у присуству представника Команде за обуку Војске Србије, Банатске бригаде, локалне самоуправе, Средњобанатског управног округа, цивилних лица на служењу у Војсци Србије, као и представника верских заједница, институција, јавних установа и удружења са територије града. У име Града Зрењанина, присуствовали су градоначелник Симо Салапура и председник Скупштине града Чедомир Јањић
 
 
 
 
Банатска бригада, са седиштем у Зрењанину, организационо припада Команди за обуку Војске Србије, а у њено име, свечаности је данас присуствовао пуковник Предраг Бучевац. Пренете су овом приликом и честитке начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, као и команданта Команде за обуку, генерал-мајора Жељка Петровића
 
У име Града Зрењанина, припадницима Банатске бригаде празник је честитао градоначелник Симо Салапура. Обраћајући се присутнима, рекао је да данашњи дан није одабран случајно за празник.
“Ослобођење града у Првом светском рату један је од најзначајнијих датума у историји града. Остварено је захваљујући херојским подвизима српске војске, наших славних предака чија су дела надживела и време у ком су живели и све касније периоде у којима су се налазили држава и њени становници. Војска Србије наставља данас блиставу ратничку традицију и баштини ратне победе на низу фронтова током Првог светског рата, од Цера и Колубаре, до Солунског фронта и завршних борби за ослобођење земље и наших сународника северно од Дунава”, казао је.
 
Подсетио је и на чињенице које говоре да је управо у новембру 1918. године, по први пут у историји, српска војничка чизма ступила на тло Војводине.
“Чувени “Гвоздени пук” пуковника бригадира Ристића, део Прве армије војводе Бојовића, осмог новембра ослободио је Панчево, седамнаестог Велики Бечкерек, двадесетог Велику Кикинду. У Банату, до краја новембра, више није било аустроугарских знамења, нити непријатељских војника”, истакао је градоначелник и додао да се поносимо том нашом славном историјом, да се поносимо и нашом војском данас, да се сећамо наших ослободилаца и у овом тренутку радимо много тога да овај град буде добро место за инвестирање, за живот и за рад.
“То је најбољи начин да им се одужимо за њихова дела”, рекао је. 
 
 
 
 
Указао је на значај присуства Војске Србије у Зрењанину и посебно истакао веома добру сарадњу између Гарнизона, Банатске бригаде и Града Зрењанина. То је препознато и од стране Банатске бригаде, те је овом приликом пуковник Александар Дедић градоначелнику уручио захвалницу за пружену помоћ и подршку у реализацији задатака и допринос изградњи оперативних и функционалних способности Банатске бригаде. 
 
Командант Банатске бригаде, пуковник Дедић, упутио је посебне поздраве припадницима јединице који данас извршавају задатке на терену и истакао да се данас, обележавајући дан јединице, сећамо 17. новембра 1918. године, када је херојским подвизима славне српске војске ослобођен тадашњи Велики Бечкерек. 
“Овде смо да се присетимо и подсетимо, да се достојно поклонимо сенима и слави бораца који донесоше слободу нашем граду, далеког новембра 1918. године. Сећајући се Великог рата, не можемо а да се не сетимо, да је Србија своју слободу платила животима милион три стотине хиљада становника, што је у то време представљало трећину укупног становништва. Србија је жртвовала највредније што је имала, младост, пролила је своју крв, којом је залила темеље нове и савремене државе, као залог будућности нових генерација и тако жељене слободе. Завет слободе, као косовски завет, остаће најважнија црта и печат српског идентитета”, рекао је, између осталог, пуковник Дедић и додао да је Банатска бригада, у претходном периоду, реализовала више сложених задатака из све три мисије Војске Србије. 
 
 
 
 
Током свечаности уручене су и награде зрењанинским средњошколцима, који су показали најбоље знање на такмичењу у знању из области одбране. Свака школа имала је свог представника, а награђени су ученици Драгољуб Голић (Техничка школа, 3. место), Михајло Стојиљковић (Медицинска школа, 2. место) и Богдан Полетановић (ЕГШ “Никола Тесла”, 1. место). 
 
Свечаност у касарни “Народни херој Светозар Марковић Тоза” увеличали су, својим наступима, Градски дечји хор Културног центра Зрењанина, под управом Сенке Милисављевић и уз клавирску пратњу Јелене Нинковић, као и Данијел Ковачевић, глумац зрењанинског Народног позоришта “Тоша Јовановић”, који је говорио стихове Бранка Миљковића и Миленка Ракића
 
Гости су потом обишли ТТ збор у кругу касарне, а прослава је завршена у војничком ресторану, уз традиционални војнички пасуљ.
 
 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6809/DAN_BANATSKE_BRIGADE_2022_0.jpg