Зрењанин издвојио 5 милиона динара за економско оснаживање жена – градоначелник Салапура уручио уговоре корисницама

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, у присуству својих сарадница, уручио је данас у Градској кући уговоре корисницама средстава по Јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава за унапређење женског предузетништва у 2022. години на територији града Зрењанина.

 

 

Градоначелник је подсетио да је пре тачно десет дана обележен Међународни дан предузетница и да је данашње потписивање уговора уприличено поводом кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ .
- Сматрамо да су средства која дајемо предузетницама замајац развоја локалне економске политике, а генерално гледајући, интересовање у односу на прошлу годину је веће, као што је и већи износ средстава. Прошле године смо први пут објавили конкурс за развој женског предузетништва са износом од 2 милиона и потписали уговор са 12 корисница, а сада, за ову годину, издвојили смо 5 милиона динара и потписали уговор са 25 корисница – рекао је градоначелник. 

 


Указао је и да су повратне информације које су до њега стизале веома позитивне, а да је комисија која је реализовала овај конкурс добро одрадила посао ослушкујући потребе са терена и у свакодневном контакту са женама које се баве предузетништвом. 
- Оно што је веома битно јесте да је у Србији трећина предузетничких фирми у власништву жена, али оно што је важно у том систему јесте да је 90 одсто њих које су кренуле у предузетничке воде то позитивно оценило као добар корак у својој каријери. Зато желимо да скренемо пажњу, пре свега на свест , да са овом мером утичемо на то да охрабримо жене да се баве предузетништвом, а паралелно с тим у току је и конкурс за омладинско предузетништво којим желимо и на младе да пренесемо оваква знања и искуства, и практично, храбар корак ка новој каријери и области у животу – рекао је градоначелник и захвалио свим женама које су учествовале на конкурсима које је расписао Град Зрењанин. 

 

 

Једна од корисница средстава је Јелена  Мацут Магда из Ечке која се бави производњом уникатне и персонализоване постељине за бебе, а како је навела, идеја постоји три – четири године уназад када је и почела да учи да шије. 
- До самог тог корака даље одлучила сам се пролетос када сам регистровала своју предузетничку радњу, а овај програм који је град спровео, а којим подржава жене, мени је од великог значаја јер ће ми та средства унапредити пословање у будућности и надам се да ћу једног дана моћи да пружим Граду тако што ћу запошљавати и ширити производњу и кадар – казала је она и навела да ће од новца који јој је додељен набавити нову машину која ће јој унапредити производњу. 

 

 

Да су средства додељена женама од велике користи потврдиле су Мелинда Трипковић, власница козметичког салона и Марина Николић из Перлеза која се бави производњом хлеба и пецива, а којој су средства по овом конкурсу додељена и прошле године. 
Њих две поручиле су женама да крену у остваривање својих циљева и у томе истрају.  

 

 

 

 

Радослава Аралица  из Комисије за реализацију овог програма изразила је задовољство што се Зрењанин сврстао међу мали број општина и градова које имају овакве програме за подршку женама које хоће да уђу у предузетничке воде. 
- Ти програми јесу важни због тога што жене као један од разлога зашто оклевају да започну свој бизнис јесте приступ финансијским фондовима. Кредити који се дају за предузетништво су углавном хипотекарни кредити , а везани су за то да жена мора да има неко власништво над покретношћу. Оваква средства које град даје значајна су јер су то бесповратна средства, што нису везана за хипотеку и што је најважније да оне имају добре идеје. Ове године, у односу на прошлу, добили смо чак 33 пријаве, све пријаве су биле на свој начин добре, али нису могле све да се сврстају, а средства су значајно повећана и мислим да следеће године можемо очекивати и већи износ средстава. Жене су конкурисале са занимањима којима се најчешће баве жене, а то су занимања у пружању персоналних услуга. Такође, важно је и што те жене, како и статистика каже, запошљавају друге жене што је битно за запошљавање жена у нашем граду – навела је Аралица. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6823/DODELA_UGOVORA_ZENSKO_PREDUZETNISTVO_0.jpg