Градоначелник, поводом Међународног дана волонтера: скоро 50 хиљада волонтерских сати у протеклој години, изузетан допринос развоју локалне заједнице 

Организација Црвеног крста у Зрењанину обележила је данас 5. децембар, Међународни дан волонтера, пригодним скупом ком су присуствовали представници свих генерација волонтера те организације. Поздравио их је, честитао њихов дан и захвалио им се на ангажовању градоначелник Симо Салапура, истакавши велик допринос и много волонтерских сати, утрошених на добробит локалне заједнице.  
“Међународни дан волонтера прилика је да се захвалимо свим волонтерима, да се сетимо шта су урадили у претходној години и да их подстакнемо на нови друштвени активизам у локалној заједници. Градска организација Црвеног крста најстарија је хуманитарна организација у Зрењанину, у којој у овом тренутку волонтира око сто младих и сто педесет старијих, дакле развијену волонтерску мрежу и много пута до сада, у кризним ситуацијама, али и када имамо у граду масовне спортске, туристичке, културне, привредне  манифестације, волонтери Црвеног крста пружили су Граду Зрењанину значајну помоћ. У претходној години имају око 50 хиљада волонтерских сати, што је изузетан број и најбоље показује колико су уткали себе и дали допринос развоју локалне заједнице”, истакао је градоначелник на данашњој свечаности.     
 
 
 
 
Додао да је да волонтери не траже никакву материјалну надокнаду, да им је неопходна само друштвена сатисфакција за оно што раде и у том смислу, локална самоуправа мора на неки начин да им на свему томе захвали.
“То чинимо, пре свега, кроз подизање капацитета волонтерских организација, Организације црвеног крста и Градске канцеларије за младе. Канцеларији смо доделили нови, квалитетан и опремљен простор на коришћење, а волонтерима Црвеног крста и данас смо донирали одређену опрему и одећу - дуксеве и прслуке с обележјима града и Црвеног крста, прошле године поклонили смо им зимске јакне, у претходном периоду решавали смо проблем возила - комбија намењеног њиховим активностима, завршавамо и пројекат Народне кухиње у Тиршовој”, казао је градоначелник.  
 
Поклон волонтерима градоначелник Салапура уручио је председници Организације Црвеног крста Зрењанин, др Соњи Капелер Пушкарић
 
 
 
 
Секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић истиче да та организација базира свој рад управо на раду волонтера и данашњи дан прилика је да се упути посебна ззахвалност свима који су ангажовани и који, реализујући програме и активности Црвеног крста, практично, помажу својим најугроженијим суграђанима, што је и основна мисија Црвеног крста.
“Поводом Међународног дана волонтера уприличили смо генерацијски сусрет најмлађих и најстаријих волонтера. Од најстаријих, од њиховог искуства, у прилици смо да учимо, а најмлађи чине, показало се то претходних година, праву снагу организације. Увек нам је посебно задовољство када тај волонтерски рад буде препознат, посебно када га препозна Град Зрењанин , који пружа изузетну подршку раду организације Црвеног крста. Надам се да ћемо на тај начин наставити да функционишемо у будућности, све на добробит крајњих корисника наших услуга, грађана Зрењанина”, поручила је Танасијевић.  
 
 
 
Свечаности су присуствовали и, по годинама и стажу, најстарији и најмлађи волонтери Црвеног крста. Нада Радновић има волонтерски стаж дуг 32 године, активан је волонтер и председница месних организација Црвеног крста на Багљашу. 
“Највећу мотивацију за волонтирање добила сам током ратног стања, бомбардовања наше земље, касније током поплава и других невоља које су нам се дешавале. У овом дому се осећам веома лепо и истичем те тренутке дружења, заједничких излета, едукација, семинара, драго ми је што данас млади волонтери имају боље услове и желела бих да више никада не буде тих тешких тренутака, да памтимо само оне лепе. Волонтираћу док могу и док ме здравље буде служило”, рекла је она. 
 
 
 
Даница Матић ученица је осмог разреда основне школе, први пут је чула за Црвени крст у трећем разреду, приликом једне посете волонтера школи, а у шестом је и сама постала волонтер. У почетку јој је било занимљиво да долази због обука прве помоћи, а стицањем нових пријатеља и кроз нове активности, окренула се волонтерском раду.
“Мислим да волонтирање доноси ново и лепо искуство и позвала бих своје вршњаке да нам се придруже. Стећи ће пуно нових пријатеља, дружити се и бавити хуманитарним радом”, истиче Даница. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6830/DAN_VOLONTERA_2022_0.jpg