Окончан први циклус “Да нам села буду ближа” - завршетком изградње канализације, Клек постаје инфраструктурно потпуно уређено насеље

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас Клек, као последње насељено место у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”. Након састанка с представницима месне заједнице, градоначелник је обишао стамбени објекат са 25 станова, који ће ускоро бити предати корисницима, као и преводницу “Шлајз” на Бегеју, недавно реконструисану средствима из ИПА пројекта прекограничне сарадње Румунија-Србија. 
 
Заједно с градоначелником, у Клеку су данас боравили и заменик Саша Сантовац, помоћник Рајко Капелан, градски већник Драган Ћапин, председник Скупштине града Чедомир Јањић, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић, као и представници ЈКП “Чистоћа и зеленило”, “Водовод и канализација” и ЈП за урбанизам. 
 
 
 
 
Током састанка истакнуто је да је Клек урбанистички развијено село, да је пуно тога у њему урађено за похвалу и да ће, завршетком изградње канализације, уз неке додатне мање инвестиције, постати инфраструктурно потпуно уређено насеље. Захваљујући самодоприносу, уз улагања од стране града, Клек је од свих места најдаље одмакао у изградњи фекалне канализације и њом је покривено скоро 90 одсто села. Градоначелник је најавио завршетак радова за наредну годину. 
 
Планира се и уређење пијачног простора у центру села и платоа око храма Светих Отаца, са импресивним звоником, чија се градња приводи крају. У основној школи “Јован Дучић” најављују учешће на конкурсима за побољшање енергетске ефикасности, а као комунални проблеми истакнути су још недостатак капеле на месном гробљу и уређење атарског пута ка Лазареву.    
 
 
 
 
Градоначелник је, након посете “Шлајзу”, рекао да је то место одабрано као потенцијална туристичка дестинација, у некој будућој понуди Града Зрењанина.
- Налазимо се на преводници старој више од једног века, недавно реновираној у оквиру пројекта “Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј”, заједно с изградњом  бициклистичке стазе која повезује Зрењанин са Темишваром. Овај простор може се развијати као излетничка дестинација, о чему ће сигурно још бити речи. Што се тиче данашње посете овом селу, Клек је практично приградско насеље, комунално доста опремљено и оно што је преостало јесте завршетак градње канализације. Аутобуски превоз је добар, развијене су спортске активности, али је, слично као и у другим месним заједницама, присутан проблем око рада амбуланте и дежурних лекара, који се мора системски решавати, а ми ћемо покушати да помогнемо у оквиру наших ингеренција - истакао је градоначелник.     
 
 
 
 
 
Клек је добио и први објекат колективног становања, са 25 станова за избегла и расељена лица, изграђен у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. Вредност ове инвестиције је скоро милион евра, а усељење се очекује у току јануара месеца. Председник Савета месне заједнице “Клек” Горан Марковић оцењује ову инвестицију као веома значајну, јер ће насеље добити 70-80 нових становника.
- У Клеку, према попису из 2011. године, живи око 2800 становника, а у последње време бележи се промена структуре становништва, долазак људи са стране и све теже је пронаћи куће за куповину. Усељењем новог објекта и доласком 25 породица, очекујемо и повећање броја деце, ученика у школи и ублажавање проблема насталих одливом младих у универзитетске центре - казао је Марковић и додао да је активност “Да нам села буду ближа” добро замишљена и да ће донети резултате.
 
- Акција ће сигурно имати ефекта у наредном периоду, јер су, обиласком свих насељених места, сагледани и сви проблеми с којима се мештани сусрећу. Не можемо очекивати да ће сви проблеми бити решени, али верујем да ће неки од горућих бити решени у кратком временском периоду - истакао је председник Савета МЗ “Клек”.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6841/KOLEGIJUM_KLEK_0.jpg