Седница Скупштине града - усвојен План детаљне регулације дела обилазнице око Орловата и потврђен мандат новој одборници 

Скупштина
Одборници Скупштине града Зрењанина заседали су данас 25. пут у актуелном сазиву, како би разматрали, по хитном поступку, Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације дела обилазнице око Орловата, деоница од раскрснице улица Ботошки друм и Иве Лоле Рибара, до раскрснице државног пута IIА реда бр. 130 за Томашевац, са друмским мостом преко реке Тамиш, у дужини од 1,6 км. Усвајање ове одлуке најзначајнији је корак у фази доношења планске регулације, којом се, практично, омогућава пројектовање и изградња новог моста преко Тамиша и решава дугогодишњи проблем мештана Томашевца и Орловата, проузрокован стањем и забраном за коришћење садашњег друмско-железничког моста, подигнутог још 1880. године.
 
 
 
 
Усвојеним планским документом отвара се могућност не само за градњу новог моста, већ и саобраћајнице којом би се транзитни саобраћај у потпуности изместио из Орловата и касније повезао с аутопутем Београд - Зрењанин, чија планирана траса пролази такође у близини тог села. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура оценио је данашњу одлуку као веома значајну за све мештане Орловата и Томашевца. 
“Седница је одржана по хитном поступку, јер сматрамо да не треба трошити ни дан више, када је у питању решавање горућих проблема, какав је овај. Друмско-железнички мост између Орловата и Томашевца представља проблем у функционисању и безбедности, а као што смо и обећали мештанима та два села, покренули смо радње за решавање проблема, који није могуће решити брзо и у томе интензивно сарађујемо с Јавним предузећем “Путеви Србије” и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Данас смо начинили још један важан корак, како би могло да се приступи завршном пројектовању друмског моста. Оно што је битно јесте да ће се раздвојити железнички од друмског саобраћаја, практично, кроз нову саобраћајницу која ће у будућности бити окренута планираном аутопуту. Оно што је до локалне самоуправе урадили смо у најкраћем могућем року и сада, са партнерима из ЈП “Путеви Србије” и Министарства, радимо на томе да се што пре приступи изградњи овог капиталног инфраструктурног пројекта на територији Града Зрењанина”, објаснио је градоначелник и додао да је овај путни правац, означен као државни пут другог реда, важна саобраћајница и за државу Србију, те је израду Плана детаљне регулације финансирало ЈП “Путеви Србије”, које ће предузети и наредне радње у реализацији пројекта.   
 
 
 
Скупштина града - данашњом седницом је председавао Чедомир Јањић - потврдила је мандат новој одборници Радмили Петров. Она је попунила упражњено одборничко место у Скупштини града, након што је досадашњи одборник Ненад Домјесков поднео оставку, због ступања на функцију начелника Градске управе. Радмила Петров овом приликом изговорила је текст свечане изјаве.  
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6825/SKUPSTINA_GRADA_01_12_2022_0.jpg