Бадњи дан и вече у Зрењанину - велик број људи око храмова и бадњака, градоначелник на додели божићних пакетића 

Бадњи дан и Бадње вече у Зрењанину, уочи најрадоснијг хришћанског празника, Божића, протичу у празничној атмосфери, уз велик број људи који посећују православне храмове и места где се пале бадњаци. Неуобичајено топло време за ово доба године допринело је да све генерације наших суграђана, посебно они најмлађи, испуне порте храмова и присуствују паљењу бадњака, а највише - око хиљаду - их се окупило око храма Вазнесења Господњег на Багљашу. Након паљења бадњака, у храму је ломљена божићна погача - чесница, а потом су сва присутна деца добила и божићне пакетиће. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и његови сарадници присуствовали су паљењу бадњака на неколико локација, а у храму Успења Пресвете Богородице и храму Вазнесења Господњег поделили су деци божићне пакетиће, које је традиционално обезбедио Град Зрењанин. Како је истакао градоначелник, ове године подељено је више стотина пакетића и добила су их сва деца која су присуствовала свечаностима у храмовима, градским и сеоским месним заједницама. По његовим речима, то је резултат добре сарадње локалне самоуправе, Српске православне цркве и месних заједница. 
 
 
 
 
“На много локација у граду и насељеним местима дочкујемо данас Божић, најрадоснији хришћански празник, прослављамо Бадње јутро, Бадњи дан и вече, са жељама да сви наши суграђани у миру, здрављу и благостању дочекају празник. Поделили смо данас више стотина пакетића малим коринђашима, а оно што желим да истакнем јесте да имамо добру сарадњу и са Српском православном црквом, црквеном општином у Зрењанину и да, кроз наше конкурсе и програме, помажемо и изградњу храмова на територији града Зрењанина, али и подржавамо друге програме, посебно оне који се тичу непролазних моралних и породичних вредности, које су изузетно важне у овим временима и уз које смо заједно на истом циљу, да Зрењанин постане још боље место за живот”, рекао је градоначелник. 
 
 
 
 
Додао је и да је у току конкурс за финансирање пројеката цркава и верских заједница за 2023. годину.
“Расписан је јавни позив за све верске заједнице, укупан износ средстава је 10 милиона динара и као и сваке године, комисија задужена за ову област донеће решења на основу којих ће се улагати средства за градњу нових храмова, али и за обележавање важних празника за различите вероисповести”, објаснио је Салапура.
 
Уз градоначелника, уношењу и паљењу бадњака на више локација, присуствовали су и заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, заменик председника Скупштине Оливер Митровић, као и поједини чланови Градског већа и одборници Скупштине града. Први бадњак упаљен је испред месне заједнице “Мала Америка”, да би се потом свечаности наставиле у храмовима Ваведења Пресвете Богородице и Светог Архангела Михаила (“Руска црква”), где је присуствовао заменик градоначелника Сантовац.  Током вечери, бадњаци су горели у свим деловима града и у насељеним местима. 
 
 
 
 
Сутра је Божић, када ће се у храмовима у граду и насељеним местима одржавати божићне литургије, а верници једни другима пожелети мир, срећу и благостање, уз традиционални божићни поздрав “Мир Божији, Христос се роди!”
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6860/BADNJAK_2023_SVETOSAVSKA_0.jpg