Богојављенско пливање: Татјана поново прва до Часног крста у Зрењанину, тинејџер понео крст у Фаркаждину, рекордан број пливача у Клеку

Традиционално Богојављенско пливање за Часни крст одржано је данас на три локације на територији града Зрењанина, а осим на централном језеру у Зрењанину пливало се и ове године у Фаркаждину и Клеку. Повољни временски услови за ово доба године и температуре знатно више од просека условиле су да се на позив организатора одазове и већи број учесника и више суграђана који су присуствовали манифестацијама на обалама градског језера у Зрењанину, Бегеја у Клеку и Тамиша у Фаркаждину. 
 
Пред неколико хиљада окупљених Зрењанинаца прва је до Часног крста и ове године допливала је Татјана Решковић (21), студенткиња медицине, а међу више од 60 учесника из нашег града, али и Новог Сада, Жабља, Чуруга, Ђурђева, Титела и других места, што је и рекордан број учесника, пливала је и Сања Пешевски.
 
 
 
 
Татјана Решковић је, обраћајући се на конференцији за новинаре одржаној у Великој сали Културног центра, казала да је велика част и задовољство што је и ове године носилац часног крста.
- Захвалила бих се момцима који су учествовали, диван гест и најлепше вам хвала и да се следеће године видимо у још већем броју– поручила је Татјана. 
 
Обраћајући се учесницима манифестације, градоначелник Симо Салапура је најпре свима честитао празнике и изразио задовољство што се манифестација “Пливање за Часни крст” сваке године одвија на вишем нивоу и са већим бројем учесника, што заслужује не само данашњи празник, већ и Град Зрењанин и Српска православна црквена општина Зрењанин.
- Честитам свима вама на учешћу и доприносу да испромовишемо веру и овај празник, јер, то у данашњим временима много значи. Честитам и нашим дамама, али и витезовима који су као и прошле године били џентлмени – рекао је он.
 
 
 
 
Казао је да, нажалост, због безбедности, нису могли да учествују сви заинтересовани и истакао да ће се организатори побринути да следеће године створе могућност за учешће још већег броја пливача. 
 
Захвалио се свима који су дали допринос да се манифестација одржи.
 
У име Културног центра обратио се директор Горан Маринковић који је такође честитао свим учесницима и изразио очекивање да ће наредних година свим заинтересованим бити омогућена прилика да пливају за часни крст.
 
Старешина храма Светог Архангела Михајла Веселин Влашки поручио је да пливање није такмичарског карактера и да су данас практично сви „победници“.
- Сви сте примили божији благослов. Трудићемо се да сваке године буде све лепше и боље и на корист и на благостање свима – поручио је Веселин Влашки.
 
 
 
 
 
Кум овогодишње манифестације био је начелник Градске управе Ненад Домјесков који је уручио букете цвећа и пригодне поклоне учесницама.
- Изузетна ми је част што сам добио прилику да будем кум овако значајне манифестације. Честитам свима на храбрости и пожртвованости и надам се да ћемо у неком наредном периоду имати још више учесника манифестације коју сви треба да подржимо и поштујемо – рекао је он.
 
Иначе, занимљив је податак да су данас заједно пливали и очеви и синови, а један од пливача - Давид Ковачевић - на овај начин обележио је свој 18. рођендан.
 
Град Зрењанин, у сарадњи са Српском православном црквеном општином Зрењанин, обезбедио је пригодан поклон за све учеснике манифестације у Зрењанину - иконе с ликом Преподобног Рафаила Банатског, јединог светитеља пореклом из наше средине и једног од два светитеља СПЦ са простора Баната. По први пут, целом ширином Малог моста, постављена је државна застава површине скоро сто квадратних метара (димензија 32 х 3 метра), а наступ пливача најавиле су бакље с моста, такође у бојама заставе. 
 
 
 
 
Председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић и члан Градског већа Драган Ћапин присуствовали су у Фаркаждину манифестацији која је одржана трећи пут и на обалама Тамиша окупила бројне мештане. Уз учешће једанаест пливача први је до Часног крста допливао седамнаестогодишњи Лазар Тодоровић из суседне Ковачице. Захвалницу и прве честитке уручио му је Јањић. 
 
На популарном “Шлајзу” окупили су се учесници Богојављенског пливања из Клека, њих петнаест - што је рекордан број до сада - бодрени од суграђана који посећују манифестацију већ 14 година, дакле, од када је обновљена и у Зрењанину. Први је до Часног крста допливао Марко Бокић из Клека, уз честитке помоћника градоначелника Зрењанина Рајка Капелана
 
 
 
 
Пливање за Часни крст у Зрењанину обновљено је 2009. године, када је наступило 12 пливача, а први је до Часног крста допливао Драган Мојсин из Зрењанина. Последња богојављенска трка пре обнављања традиције одржана је у Великом Бечкереку (Петровграду) 1942. године, а традиција обележавања Богојављења на овакав начин датира још из друге половине деветнаестог века. 
 
Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства и назива се богојављенска вода. Верници се поздрављају традиционално “Бог се јави!”, уз отпоздрав “Ваистину се јави!”.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6874/PLIVANJE_CASNI_KRST_2023_0.jpg