Град Зрењанин, у сарадњи с установама културе и МЗ Орловат, oд 8-11. фебруара обележава 70. годишњицу од смрти Уроша Предића

Наредне суботе, 11. фебруара, навршава се 70 година од смрти Уроша Предића (7.12.1857, Орловат - 11.02.1953, Београд), најзначајнијег српског сликара епохе реализма, уметника који се поносио својим пореклом и коренима и који је, по сопственој жељи, у родном Орловату и сахрањен. 
 
Предић је оставио неизбрисив траг у српској ликовној уметности, приказујући на платну живот обичних људи, својих комшија сељака, али и стварајући маестралне портрете познатих личности - српских владара, војсковођа, научника, уметника, индустријалаца. Посебно поглавље у његовом стваралаштву чини црквено сликарство, а иконостасе је радио у храмовима, па и капелама, широм Војводине. 
 
 
 
Годишњица од смрти Уроша Предића биће обележена од 8. до 11. фебруара, кроз више манифестација које организују Град Зрењанин, Народни музеј, Народно позориште “Тоша Јовановић” и Месна заједница “Орловат”. 
 
У среду, 8. фебруара, у 18 часова, у Народном позоришту “Тоша Јовановић” биће приказана монодрама “Ја ћу теби љуба бити” Музејског театра Музеја Крајине Неготин, по тексту Сање Радосављевић и у извођењу глумице Љиљане Јакшић. Јунакиња представе оживеће лик Марије Мице Мокрањац, братанице Уроша Предића и супруге славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца, а кроз представу се преплићу и друге знамените личности епохе. Део сценографије чини и репродукција портрета Стевана Стојановића Мокрањца, рад управо Уроша Предића, чији се оригинал чува у Мокрањчевој кући у Неготину.
 
 
У четвртак, 9. фебруара, у 12 часова, у Барокној сали Градске куће биће промовисано обновљено и редизајнирано издање публикације “Дакле, ви сте тај Урош Предић?”, уз присуство представника Министарства културе и информисања Републике Србије, Галерије Матице српске, Града Зрењанина, Народног музеја Зрењанин. Том приликом присутни ће моћи да виде и кратки филм “Млади сликар - велика дела: дечији цртежи Уроша Предића”, настао у оквиру пројекта Народног музеја “Мали кустоси - велике приче”, а уз учешће ученика ОШ “Урош Предић” из Орловата.     
 
 
На дан сликареве смрти, у суботу, 11. фебруара, на месном гробљу у Орловату, у 11 часова, биће положени венци на гроб Уроша Предића и служен помен, а након тога, присутни ће посетити храм Ваведења Пресвете Богородице, у центру села, градитељско дело истакнутог архитекте модерног правца Драгише Брашована и споменик културе од великог значаја. Храм је, већ у позним годинама, осликао Урош Предић. Посебно место на иконостасу заузима Света Петка, с ликом уметникове мајке, за који је сам Предић рекао да је један од његових најуспелијих радова. На истом иконостасу овековечио је Урош и оца и деду, у ликовима Светог Николе и Светог Савe.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6888/Uros_Predic_autoportret_0.jpg