Град Зрењанин, заједно са УПЖ Србије и предузећем “Wood Planet”, потписник Меморандума о разумевању на тему економског оснаживања жена

Начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић, по овлашћењу градоначелника Зрењанина Сима Салапуре, потписала је данас у Београду трилатерални Меморандум о разумевању између Удружења пословних жена Србије, Града Зрењанина и предузећа “Wood Planet” д.о.о. Зрењанин. Потпис на меморандум ставила је и Сања Поповић Пантић, председница УПЖ Србије, док ће Горјана Поњевић Балани, власница предузећа “Wood Planet”, меморандум потписати накнадно, јер због болести није присуствовала свечаности, одржаној у Палати Србија. 
 
 
 
 
Како је наведено у документу, локалне самоуправе, послодавци и Удружење пословних жена Србије чине значајне актере у процесу побошљавања положаја жена на тржишту рада, посебно у боље плаћеним секторима, у којима још увек доминирају мушкарци. Сврха овог меморандума је да дефинише основне принципе међусобне сарадње између страна потписница у вези са стварањем нових могућности за запошљавање и даљи развој вештина код жена, учесница на тржишту рада. 
 
Документ је потписан у оквиру завршне конференције пројекта Удружења пословних жена Србије “Образовање, запошљавање, елиминисање родних стереотипа, подизање свести и партнерство”, одржане у присуству представника Делегације ЕУ у Србији, Владе Србије, међународних и домаћих агенција и страних дипломатских представника у нашој земљи. Пројекат je подржан од стране Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Womеn), a у склопу пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности”, који финансира Европска унија.  
 
 
 
У раду конференције учествовали су Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, Стана Божовић, председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност, Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде, као и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић. Видео-поруку послао је премијер Белгије Александар Де Кро, док су амбасадорке Белгије и Немачке Кети Бугенхоут и Анке Конрад изнеле искуства ових земаља када је у питању родна равноправност и положај жена на тржишту рада, а поздравиле су и меморандум чији је потписник Град Зрењанин и напоре које у тим областима чини локална самоуправа у нашем граду. 
 
 
 
У име организатора, поздравне речи скупу су упутиле др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, Милана Рикановић, директорка UN Womеn у Србији и Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности. 
 
По речима председнице УПЖ Србије, захваљујући нашим предузетницама које послују у различитим секторима, имали смо прилику да препознамо да постоји велики потенцијал за преквалификацију жена за некада превасходно мушка занимања.
"Технологија је напредовала и омогућила и женама да се баве овим занимањима, јер физичке предиспозиције више нису препрека. Разбијајући родне стереотипе пружамо увид женама да су и оне у могућности да се баве неким добро плаћеним пословима, у којима влада дефицит радне снаге", истакла је др Сања Поповић Пантић. 
 
 
 
Бранкица Јанковић рекла је да пол не би требало да има никакву улогу при избору занимања.
"Када бирају професију, мушкарци се претежно одлучују за науку, технологију, инжењерство, жене више за друштвене области. Ова сегрегација у образовању за последицу нема само манифестацију родних стереотипа на тржишту рада,него и теже напредовање у каријери, мању вероватноћу да ће бити на лидерским позицијама, родни јаз у приходима... Решење за деконструисање тих стереотипа лежи, пре свега, у квалитетном образовању и подстицању девојчица да без ограничења бирају занимања", истакла је Повереница за заштиту равноправности. 
 
Између осталог, на скупу се разговарало о искуствима из Србије о положају жена на тржишту рада, родној равноправности и искуствима и погледима из других земаља, положају жена на тржишту рада из угла маргинализованих група. 
 
 
 
Подсећамо, Град Зрењанин је пре две године по први пут издвојио буџетска средства за подршку женском предузетништву, а прошле године су та средства више него удвостручена. По речима градоначелника Салапуре, локална самоуправа препознала је важност економског оснаживања жена које са собом носи и развој града у целини. Првим конкурсом, два милиона динара било је намењено искључиво за субвенционисање трошкова за набавку машина - опреме, док је конкурсом прошле године дефинисано да се средства, којих је издвојено укупно пет милиона динара, могу користити и за набавку репроматеријала, уређење пословног - производног простора и обезбеђење средстава за покривање дела трошкова за закуп затвореног и уређеног пословног - производног простора. Субвенције је, кроз оба конкурса, укупно добило 37 предузетница са територије Града Зрењанина.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6891/ZAVRSNA_KONFERENCIJA_UPZ_BGD_0.jpg