Министар Селаковић у посети Зрењанину и предузећу “Стил”: оваква предузећа имају вишеструку сврху постојања  

У званичној посети Зрењанину данас борави министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. У низу активности предвиђених током целодневног боравка министра у нашем граду, реализована је посета предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом “Стил”, организована је додела борачких легитимација учесницима ратова, војним инвалидима, цивилним инвалидима рата и члановима њихових породица, као и радни састанак с челницима локалне самоуправе, представницима установа социјалне заштите, службе за запошљавање и Инспектората за рад.  Домаћин министру био је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима.
 
 
 
 
Предузеће “Стил” д.о.о. за производњу ХТЗ обуће тренутно запошљава 90 радника, од којих је 70 особа с инвалидитетом. Деценијама предњачи у запошљавању особа с инвалидитетом, не само у локалним оквирима, и из тог разлога, заједно с министром Селаковићем, у посети су били и представници Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Републике Србије (УИПС), као и помоћница министра у Сектору за заштиту особа с инвалидитетом Биљана Барошевић.   
 
Министар Никола Селаковић истакао је, након обиласка предузећа, да готово 80 одсто запослених чине особе с инвалидитетом што чини “Стил” највећим појединачним послодавцем особа са инвалидитетом у Републици Србији. 
“Основна функција ових предузећа није стицање профита, већ запошљавање особа са инвалидитетом и њихова професионална рехабилитација, јер како год да израчунате и обрачунате, за државу је много јефтиније да уложи у овако предузеће, да запосли особе које имају неки степен инвалидности, него да тај новац даје за социјалну помоћ или за смештај у посебне установе, а на овакав начин додатно доприноси и личном осећају корисности људи који овде раде”, казао је Селаковић и додао да оваква предузећа имају озбиљну улогу у стварању вишег степена социјалне правде у једном друштву.
 
 
 
 
“Оваквих предузећа има 61 у Србији, од којих је већина у приватном власништву, а овде је у државном власништву. Данашњи састанак и разговор имали су за циљ и на који начин да држава превазиђе изазове и проблеме с којима се та предузећа сусрећу. Република Србија даје озбиљан новац, ове године је то у буџету 625 милиона РСД, а који је намењен за исплату зарада запосленим особама са инвалидитетом у оваквим предузећима. То је износ максимум до 50 процената просечне зараде у Републици, док се онај остатак од 50% очекује да предузећа створе својом пословном политиком и кроз пословање. Проблем је што су ова предузећа, из године у годину, добијала све мање средстава која су расподељивана у јавном позиву за набавку опреме, касније само репроматеријала и морамо да видимо шта је наш циљ. По мом личном мишљењу оваква предузећа су потребна Србији, могу да послују и испуњавају вишеструку сврху постојања, а додатни нам је циљ да промовишемо запошљавање особа с инвалидитетом. Ако немамо добар и сигуран модел по ком оваква предузећа могу неометано да послују, онда не можемо ни да промовишемо запошљавање особа с инвалидитетом, а то нам је циљ”, навео је Селаковић.    
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура захвалио се на посети министру Селаковићу и истакао да “Стил” и слична предузећа, која запошљавају особе с инвалидитетом, послују са посебном функцијом.
- Када обезбедите посао особи с инвалидитетом ви сте не само запослили такву особу, већ сте олакшали живот и њему и његовој породици, али и учинили услугу средини у којој живите. Поред стицања профита, дакле, овде постоји и једна виша функција, држава је то препознала и верујем да ћемо у наредном периоду, заједно с овим предузећем и министарством, начинити искорак када је у питању и функционисање предузећа “Стил” и читавог система запошљавања особа с инвалидитетом - рекао је градоначелник Салапура.     
 
 
 
 
Директор предузећа “Стил”, уједно и председник Управног одбора Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом Републике Србије Александар Бурсић, рекао је да је данашња посета министра и градоначелника резултовала конструктивним разговорима 
- Упознали смо министра са стањем не само у предузећу “Стил”, већ и у осталим предузећима у Србији, регистровали наше проблеме и дошли до одређених закључака, надамо се најбољем и да ће оно о чему је било речи у блиској будућности бити и остварено - казао је директор Бурсић. 
 
Предузеће “Стил” д.о.о. основано је 23. јуна 1964. године као заштитна радионица за професионалну рехабилитацију и запошљавање ОСИ. Решењем Скупштине општине Зрењанин од 19. октобра 1967. године, заштитна радионица постаје установа социјалне заштите. Решењем Министарства за рад, борачка и социјална питања Републике Србије, од 08.10.1996. године утврђено је да су испуњени услови за оснивање “Стил“-а као предузећа за радно оспособљавање и запошљавање инвалидних лица.
 
Извештај о преосталим активностима министра Селаковића током посете Зрењанину биће објављен у посебној вести. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6911/MINISTAR_SELAKOVIC_STIL_0.jpg