Светислав Басара добитник Награде за модерни уметнички сензибилитет Фонда “Тодор Манојловић”, на 140. годишњицу од Тодоровог рођења  

Књижевник Светислав Басара, приповедач, романсијер и драмски писац, добитник је Награде за модерни уметнички сензибилитет Фонда "Тодор Манојловић" за 2022. годину, одлучио је Управни одбор фонда на седници одржаној 17. фебруара у Зрењанину. Одлука о лауреату донета је управо на дан када се навршило 140 година од рођења Тодора Манојловића (1883-1968), песника, драмског писца, есејисте, књижевног и ликовног критичара и преводиоца, који је рођен, стварао и почива у нашем граду.  
 
 
Управни одбор у саставу: Ненад Шапоња, председник, Гојко Тешић, Васа Павковић, Милан Бјелогрлић и Петар Арбутина једногласно је одлучио да 31. добитник ове специфичне награде буде Светислав Басара, објашњавајући да “преко четири деценије књижевни глас Светислава Басаре представља један од најаутентичнијих феномена савремене српске књижевности”.
“Залажући се по сваку цену за ново и провокативно, Светислав Басара на светлом трагу дела Тодора Манојловића омогућава српској књижевности да буде динамична, спремна на креативни ризик и сериозна у третману животне и књижевне реалности, маркирајући тако поетички иновативне путеве уметничке оригиналности и интелектуалне храбрости”, наводи се у саопштењу Управног одбора Фонда "Тодор Манојловић“.
 
Награда ће Светиславу Басари бити уручена током наредних месеци, на свечаности која се уобичајено организује у Барокној сали Градске куће у Зрењанину. Награда се састоји од новчаног износа, повеље и објављивања књиге лауреата награде у едицији "Феникс“ у оквиру издавачке делатности Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин“.
 
Фонд "Тодор Манојловић" свој рад и ангажман отпочео је 21. јуна 1991. године са циљем прикупљања књижевне заоставштине, проучавања, објављивања, популарисања дела и чувања имена Тодора Манојловића, имајући у виду значај његовог дела и његових утицаја.
 
 
Тридесет година активног ангажмана и деловања Фонда "Тодор Манојловић" у оквиру Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин" дало је видне резултате и оправдало је своје постојање. Установљена је престижна награда под називом "Награда за модерни уметнички сензибилитет" која је профилисана у једну од водећих награда у Србији. О лауреатима одлучује Управни одбор Фонда, уз активно учешће претходних добитника Награде и ангажман запослених у Градској народној библиотеци "Жарко Зрењанин".

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6909/Todor_Manojlovic_portret_0.jpg