Замена столарије у школи у Елемиру, инвестиција од 7,2 милиона динара - део еколошког пројекта "Зелени Зрењанин", вредног десет милијарди динара

Основну школу “Светозар Марковић Тоза” у Елемиру похађа 360 ученика, у згради подигнутој 1967. године, донедавно са дотрајалом и нефункционалном столаријом и застакљеним холом зграде, који су, током грејне сезоне, проузроковали велике губитке топлотне енергије, уз немогућност достизања оптималне температуре. 
 
Кроз два пројекта, уз финансирање Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, компаније НИС (програм “Заједници заједно”) и Града Зрењанина, обезбеђена су финансијска средства у укупном износу од 7,2 милиона динара и реализовани су радови на замени столарије ПВЦ профилима у две фазе. У првој фази извршена је замена једнослојних стаклених прозора у холу зграде и на улазним вратима, док је у другој фази извршена замена прозора на кабинетима и канцеларијама у приземљу и на спрату. 
 
 
 
 
Тим поводом, школу је посетио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истакавши да су енергетска ефикасност, "Зелена агенда" и "Зелени Зрењанин" нешто што град реализује у претходне две године и чиме се можемо поносити.
"Велики еколошки пројекат, назван "Зелени Зрењанин", у вредности је око 10 милијарди динара, укључујући градњу постројења за пречишћавање отпадних вода, фабрику воде, санацију градске депоније, али и сегмент који се тиче енергетске ефикасности на територији града. Када је у питању област образовања, морамо да кажемо да смо у 15 школских објеката уложили преко 50 милиона динара у мере енергетске санације. Овде, у Елемиру, конкретно, заједничким средствима компаније НИС, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице и Града Зрењанина, уложено је 7,2 милиона динара", казао је градоначелник и додао се, кроз ову инвестицију, очекују уштеде у потрошњи енергента - гаса до 20 одсто. Такође, уградњом нове столарије побољшава се и безбедност ученика и запослених у школи, јер су поједини стари прозори били ван функције и фиксирани, због потенцијалног ризика приликом отварања.  
 
 
 
 
Директорка ОШ “Светозар Марковић Тоза” Светлана Суботић захвалила се на подршци Града Зрењанина у реализацији овог значајног пројекта, као и Покрајинском секретаријату и компанији НИС.
"На објекту школе замењено је 150 прозора, не рачунајући портале у ходнику, који су још већи и добијена је потпуно изолована, "ушушкана" зграда која ће допринети уштеди енергије, омогућити безбеднији и лепши рад, јер ће деци бити пријатније и топлије, уз максималну звучну изолацију. Уз наше ученике, зграду користе и наши спортски клубови који постижу изузетне резултате, а и у самој школи је пуно успешних спортиста. Ова инвестиција представља добробит и за саму заједницу, с обзиром да је школа и спортско и културно стециште овог места", истакла је директорка Суботић.   
 
 
 
 
Градоначелник је, током посете школи, обишао и спортску салу и искористио прилику да поздрави неке од ученика спортиста.  
 
Настављају се, тако, активности које Град Зрењанин, у сарадњи са школама на својој територији, реализује у оквиру свеобухватног еколошког пројекта “Зелени Зрењанин”. Његов важан сегмент чини управо побољшање енергетске ефикасности објеката, у оквиру ког се врши замена дотрајале столарије, фасада, котлова за грејање и расвете. Пројекти се финансирају из буџета града, Покрајине, Републике и кроз програме друштвено-одговорних компанија. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6920/ELEMIR_SKOLA_PROZORI_0.jpg