Дан сећања у Стајићеву: положени венци на спомен-чесму и откривена табла с називом улице Славише Кепића

Славиша Кепић, мештанин Стајићева, трагично је страдао 3. маја 1999. године у региону Савине воде, западном делу Косова и Метохије, у току НАТО агресије на нашу земљу и бомбардовања јужне српске покрајине. Био је у том тренутку припадник Војске Југославије и имао свега двадесет година. 
 
У знак сећања на њега, на његово херојство и положен живот на бранику отаџбине, а на иницијативу Славишиних родитеља, Месне заједнице “Стајићево” и борачких удружења, Скупштина града Зрењанина донела је одлуку о преименовању досадашње Сремске улице у том селу у улицу Славише Кепића. Та одлука симболично је озваничена данас, откривањем табле с називом улице, а поводом обележавања Дана сећања на жртве НАТО агресије на нашу земљу. Таблу су открили заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и председник Савета МЗ Стајићево Бојан Јањић, у присуству родитеља Славише Кепића, представника гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Средњобанатског округа, локалне самоуправе, организација и удружења и мештана Стајићева, међу којима су били и чланови ОФК “Стајићево”, у дресовима с бројем “9”, који је, као фудбалер, носио и Славиша Кепић
 
 
 
 
Претходно је уприличено полагање венаца на спомен-чесму на јужном улазу у Стајићево, где су почаст погинулом припаднику ВЈ одале делегације Месне заједнице Стајићево, Града Зрењанина, Гарнизона Војске Србије - Банатске бригаде у Зрењанину, чланови породице Кепић и Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца града Зрењанина. У име Града Зрењанина, венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћник градоначелника Рајко Капелан и члан Градског већа Маринел Мендреа.  
 
 
 
 
Обраћајући се присутнима, Милош Дукић, секретар Удружења јединица за специјалне операције у Савезу удружења бораца Србије, поручио је “да ми данас нисмо са нашим Славишом, али он јесте, и остаће са нама”.  
“Славише нема двадесет четири године, а имао је двадесет. Хвала држави Србији што је вратило достојанство оваквих људи, хвала и локалној самоуправи и месној заједници, које су то препознале и помогле да се на овакав начин очувају сећање и успомене на Славишу. Не смемо отићи са овог места, а дозволити да заборав преплави сећања”, истакао је Дукић. 
 
 
 
Пригодним речима, присутнима се обратио и председник Савета МЗ Стајићево Бојан Јањић, након откривања табле с називом улице Славише Кепића. Подсетио је да су иницијативу о промени назива покренули родитељи, Савет месне заједнице, удружења бораца и захвалио се свима који су данас присуствовали церемонији. 
 
Уз фотографију, на спомен-чесми подигнутој у оквиру уређене зелене оазе на улазу у село, стоји текст “Славиша Кепић - Кепа 1979-1999, погинуо храбро и часно као војник на бранику отаџбине”. Уз име, симболично је уклесана и фудбалска “деветка”, а спомен-чесму су подигли и околни простор уредили мештани Стајићева.  
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6952/DAN_SECANJA_2023_STAJICEVO_0.jpg