Градоначелник примио ново руководство Националног савета румунске националне мањине: наставак традиционално добре сарадње  

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура примио је данас делегацију Националног савета румунске националне мањине у Србији, на челу с новим председником, др Валентином Ардељаном. У делегацији су били и новоизабрани потпредседници, др Трајан Качина и Маринел Мендреа. Качина је уједно и координатор Одбора за културу при Националном савету, док је Мендреа на функцији члана Градског већа града Зрењанина. 
 
 
 
 
Др Валентин Ардељан из Алибунара изабран је за председника децембра прошле године, док су потпредседници ступили на функцију пре нешто више од месец дана, па је данашња посета Зрењанину међу првим које је организовало ново руководство. Зрењанин је један од центара румунске националне заједнице у Војводини, тако да је и овај састанак с градоначелником уприличен с циљем да традиционално добра сарадња с локалном самоуправом буде настављена и унапређена.  
 
Припадници румунске националне заједнице живе у Ечки, Јанковом Мосту, Клеку и Зрењанину, а према претходном попису становништва има их нешто више од две хиљаде. Заступљени су у многим сферама друштвено-политичког и културног живота града, а међу њима су били и истакнути појединци, попут књижевника, преводиоца и лингвисте др Раду Флора, чије се дело негује кроз меморијал сваке године. 
 
 
 
У наставку посете Зрењанину, делегација Националног савета румунске националне мањине боравила је у Заводу за културу војвођанских Румуна, где је одржан састанак с председником Тодором Урсуом. Та установа, основана 2008. године, реализује, иницира и подржава пројекте промовисања мултикултуралности и интеркултуралности у Војводини, као и неговања и очувања румунске културне баштине на овим просторима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6958/PRIJEM_NACIONALNI_SAVET_RUMUNA_2023_0.jpg