У Зрењанину одржана конференција под називом „Алтернативни модели рехабилитације и ресоцијализације зависника од дрога у Републици Србији“

Конференција под називом „Алтернативни модели рехабилитације и ресоцијализације зависника од дрога у Републици Србији“ које организује Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије одржана је јуче у Барокној Сали Градске куће, а тим поводом, најпре је организован пријем код градоначелника Симе Салапуре.

 

 

Скуп су организовали Канцеларија за борбу против дрога Владе републике Србије заједно са Градом Зрењанином и Хуманитарном организацијом „Рето – има наде“.

Поздрављајући присутне, заменик градоначелника Саша Сантовац је рекао да је Град Зрењанин посвећен и привржен унапређењу заједнице и окружења и очувању здравља својих грађана и изразио задовољство поводом организовања конференције на ову тему у нашем граду.

 

 

- Током 2022. године, Град Зрењанин је са Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије остварио ближу сарадњу управо желећи да подигне и код својих грађана свест о последицама болести зависности, као и да онима који су већ у том проблему помогне при враћању на прави пут. Као један вид сарадње јесте и данашња конференција која има за циљ да заједно разговарамо о свим облицима зависности и начинима превазилажења истих. Будући да је проблем дрога свеобухватан и да захтева целокупно ангажовање свих актера, неопходно је да се у решавање овог проблема укључе све релевантне институције и органи, као и организације цивилног друштва. У Граду Зрењанину је у октобру 2022. године отпочело са радом саветовалишта за грађане који су у проблему зависности од дрога и којима је потребан третман и ресоцијализација – рекао је Сантовац.

 

 

 

Директор Канцеларије за борбу против дрога Милан Пекић је указао да је сарадња свих институција веома важна, али да проблем дрога није проблем само једног министарства, или само Владе, већ да је проблем дрога и све оно што она носи са собом, проблем целог друштва. 
-Дроге и последице које изазивају утичу не само на здравствене проблеме, већ и на безбедносне, економске, финансијске, а према подацима Републичког завода за статистику, у задњих тринаест година око 800 људи је преминуло директно од употреба дрога. Најчешћа смрт је била између 25 и 40 година старости што говори да су то најпродуктивније године једног људског бића – рекао је Пекић.

 


Напоменуо да постоји велика стигма када су у питању када је реч о људима који употребљавају неку врсту наркотика и да та стигма нема упориште у реалности.
- Једноставно, ако желимо некоме да помогнемо морамо бити отворени, ако је неко погрешио то не значи да треба да га оставимо и да на крају умре од тих последица – рекао је Милан Пекић.

 

 

Игор Јовановић из Хуманитарне организације „Рето – има наде“, која је октобра прошле године отворила канцеларију у Зрењанину, казао је да је идеја данашње конференције да се сусретну са представницима надлежних институција како би се успоставила још боља сарадња.

 


- За ово време имамо неколико људи који су ушли у програм нашег центра, као и родитеље са којима смо остварили контакт, а посетили смо и две школе где смо представили информативно промотивни део. Одзива има, а нама је важно да грађани Зрењанина знају да наде има и да постоји излаз – рекао је Јовановић.    

 

 


Током ове конференције представљена је та организације, као и начин функционисања, активности које се спроводе, процес рахабилитације и ресоцијализације у оквиру центра, а теме о којима се говорило биле су, између осталих, и „Алтернативни начини рехабилитације у решавању проблема зависности из угла медицине“, Рехабилитација и ресоцијализација зависника у оквиру Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ – сарадња с терапеутским заједницама“, „Оснивање мултидисциплинарних тимова у Републици Србији“ и друге.

Фото: А. Блануша

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6946/Kanc_za_borbu_protiv_droga_00.jpg