Дан студената у Зрењанину: пријем код градоначелника и традиционални програм у Студентском дому "Михајло Предић - др Миша"

Пријемом за представнике студентског парламента Техничког факултета “Михајло Пупин” и традиционалном свечаношћу у студентском дому “Михалјо Предић - др Миша” данас је у Зрењанину обележен Дан студената Београдског универзитета, 4. април. Дан студената прихваћен је и обележава се на универзитетима и факултетима широм Србије, а овај датум   установљен је у знак сећања на студентске протесте 1936. године када је у сукобу судената и припадника профашистичке “Организације националних студената” погинуо Жарко Мариновић, студент Правног факултета у Београду. Почев од 1955. године, тај дан се слави као дан студената Београдског универзитета. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, помоћницима Рајком Капеланом и Маријом Дамјановић, као и начелником Градске управе Ненадом Домјесковим, примио је представнике студентског парламента Техничког факултета “Михајло Пупин” Марка Стојанова и Кристину Питаревић, и Драгана Лазића, бившег студента продекана. Стојанов је на мастер студијама информационих технологија и софтверског инжењерства и на функцији је председника студентског парламента, док је Питаревићева студенткиња информационих технологија и чланица је студентског парламента. 
 
 
 
 
Разговарало се о многим темама, првенствено о могућностима будуће сарадње између студентске организације и локалне самоуправе, о чему је говорио градоначелник, који је свим зрењанинским високошколцима упутио честитке поводом њиховог дана. 
“Разговарали смо о “Дану отворених врата”, у смислу промоције факултета, о спортским активностима, предстојећој “Дигиток” конференцији на којој су они и волонтери и учесници, сарадњи с јавним предузећима и установама и учешћу студената у њима, а где би локална самоуправа подржала такву врсту ангажовања. Било је речи и о активирању студентског удружења, његовој сарадњи с Канцеларијом за младе и Градским саветом за младе, као и учешћу наших представника на “Менаџеријади” у братском граду Требињу, манифестацији која у мају месецу окупља велики број студената из Републике Српске, Србије и Црне Горе”, истакао је градоначелник Салапура.       
 
 
 
 
Посебан програм поводом Дана студената дуже од 20 година припрема се и организује у зрењанинском студентском дому “Михајло Предић - др Миша”, уз модне ревије, спортска такмичења, такмичења у караокама, концерте... Неповољни временски услови, какви се не памте почетком априла, омели су организацију скупа у дворишту дома, па је традиционална свечаност одржана у сали за рекреацију. У оквиру прославе, уприличена је изложба радова студената ТФ “Михајло Пупин”, смера Одевно инжењерство, додељене су награде учесницима на Данима студената и организована модна ревија, такође у организацији студената Одевног инжењерства зрењанинског факултета. Уз заједничку ревију студената од прве до мастер године студија, посебно су представљене креације Магдалене Малић, студенткиње четврте године и Сенке Јованов, студенткиње прве године. 
 
Учеснике програма и госте поздравила је управница Студентског дома Тања Дуловић, а у име Града Зрењанина присуствовали су помоћници градоначелника Рајко Капелан и Марија Дамјановић. Капелан је и уручио дипломе најуспешнијим спортистима. Свечаности су присуствовали и заменик директора Студентског центра Нови Сад Миленко Мијић, челници зрењанинских високошколских установа, Спортског савеза града, Културног центра, Црвеног крста.. 
 
 
 
 
Студентски дом “Михајло Предић - др Миша”, који је добио име по студенту медицине страдалом у Другом светском рату, припада Студентском центру Нови Сад, друге је категорије и у 67 смештајних јединица има 208 места, за које је редовно влада знатно веће интересовање. Студенти који у њему живе су са територије Војводине и Србије, а похађају наставу на Техничком факултету “Михајло Пупин” и Високој техничкој школи струковних студија. Дом је основан 1963. године и ове године обележава 60 година од оснивања.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6963/PRIJEM_STUDENTI_GRADONACELNIK_0.jpg