Градоначелник одржао састанак са директорима Градске топлане и ТЕ – ТО Зрењанин - Грејна сезона успешно завршена, следе нова улагања

Градоначелник Симо Салапура и помоћница градоначелника Цица Вучковић одржали су радни састанак са директорима ЈКП Градска топлана Жељком Ђуричићем и Термоелектране-топлане “Зрењанин” Ненадом Приљевом, а поводом завршетка и анализе грејне сезоне у нашем граду.

 

 

Према извештају који је градоначелнику презентовао директор Градске топлане,  у одређеним статистичким параметрима наплативост рачуна грађана за даљинско грејања, закључно са данашњим даном, 95 одсто. 
- Од тога, 40 процената корисника је искористило могућност плаћања на рате, што смо увели као олакшицу нашим суграђанима, а чак 60 процената од укупног броја платило је рачун у целости, односно, одједном и тиме остварило попуст од 3 процента како смо и договорили пред почетак грејне сезоне – објаснио је Ђуричић.

 

 

Када је реч о инвестицијама за наредну грејну сезону, Ђуричић је указао да је већ сада најављено прикључење још две стотине станова на систем даљинског грејања.
Из Градске топлане овом приликом упућен је и апел Скупштинама станара и грађанима који су прикључени на систем даљинског грејања да уграде делитеље топлоте јер према стручним анализама запослених у Градској топлани на тај начин може да се уштеди између 15 и 25 посто на сваком рачуну за грејање. 

 

 

Директор Градске топлане је указао и да ће у том процесу и процедури руководиоци тог предузећа половином маја одржати и састанке са представницима скупштина станара.
Када је реч о ценама, он је подсетио и на то да је сада већ завршена грејна сезона започела повећањем цена, што је било неминовно будући да оне нису мењане осам година, а да су цене енергената за то време расле. 

Напоменуо је и да се према подацима Удружења топлана Србије град Зрењанин тренутно налази на 18. месту по цени грејања.

 

 

Што се тиче рада Термоелектране-топлане “Зрењанин” Приљева је подсетио да је након 10 година успешно покренут рад и да је у електроенергетски систем ТЕ - ТО произвела је 67.543 мегават часова електричне енергије.
- Обзиром на деценијску неактивност ТЕ - ТО ови резултати су изузетно охрабрујући, уз мање интервенције на систему као и уз додатна улагања која ће додатно повећати ефикасност и поузданост постројења - рекао је Приљева.

Као важну информацију истакао је и то да је Термоелектрана-топлана ове грејне сезоне, у сарадњи са Градском топланом била приправна да у случају непредвиђених ситуација, односно у недостатку енергената, Градска топлана преузме топлотну енергију и на тај начин буде обезбеђено неометано функционисање и испорука топлотне енергије према потрошачима.

 


Градоначелник Салапура је позитивно оценио најаву директора  ТЕ - ТО Ненада Приљеве о томе да су у току су припремне радње за прибављање студије изводљивости за изградњу додатних капацитета гасно - парног блока у Зрењанину што последично може да доведе до тога да индустрија преузима топлотну енергију из Термоелектране-топлане. 

Током овог састанка оцењено је да је цео систем даљинског грејања током зимске сезоне био је стабилан, без значајнијих интервенција и застоја и да се грејна сезона завршена успешно. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6991/GRUPA_ZA_ENERGETIKU_SASTANAK_APRIL_2023_00.jpg