Градоначелник упутио честитку суграђанима ромске популације, поводом Међународног дана Рома

Међународни дан Рома, који се обележава данас, 8. априла, установљен је службено 1990. године, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду код Лондона 7 - 12. априла 1971. године. На том је конгресу донета одлука о ромској химни за коју је изабрана песма “Ђелем, ђелем” (ромски: “Ишао сам, ишао”) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.  
 
Значајно присутна и у нашем граду, ромска популација, незванично, броји скоро пет хиљада припадника, од којих је 20 одсто млађих од 18 година. Преовладавају проблеми у вези са образовањем, запошљавањем и социјалним условима, по чему се Зрењанин не разликује од других средина у нашој земљи.    
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура честита овај дан суграђанима ромске популације и жели им добро здравље и сигурнију егзистенцију. Истиче да унапређење привредног амбијента у нашем граду, прилив инвестиција и комунално уређење доприносе квалитету живота и већој могућности запошљавања за све наше суграђане, па тако и за Роме. 
“Апелујем и на ромске породице да своје најмлађе чланове укључују у систем образовања и утичу на њихово школовање, јер је то једини начин да побољшају шансе за запослење, сигурнији и бољи живот у свим сегментима”, истиче у поруци градоначелник.    
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6970/Romska_zastava_0.jpg