Министар Селаковић и градоначелник Салапура потписали уговор за развој услуга социјалне заштите - Зрењанину додељено 16, 7 милиона динара

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић потписао је данас, у Палати Србија у Београду,  уговоре са представницима 146 јединица локалних самоуправа широм Србије, међу којима и са градоначелником Симом Салапуром, којим ће бити омогућен трансфер наменских средстава за област социјалне заштите, у укупном износу од 600 милиона динара,

Граду Зрењанину у наредним данима за одобрене наменске трансфере за развој услуга социјалне заштите на годишњем нивоу бити преусмерено 16,7 милиона динара. 

 

 

Министар Селаковић изразио је уверење да ће та средства побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што за Владу Србије и министарство остаје један од кључних приоритета, будући да се на тај начин задовољавају потребе најширег броја грађана и указао да је то новац који се наменски трансферише градовима и општинама за потребе одређених услуга социјалне заштите на локалном нивоу, као што су геронто домаћице, услуге личних пратилаца, персоналних асистената.

 


Напомињући да су то само неке од услуга које локалне самоуправе  пружају корисницима, Селаковић је објаснио да пружање одређене услуге зависи од лиценце коју нека општина има, као и могућности да одређену врсту услуге организује на својој територији.

 


 
- Сваком министарству, а посебно Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јединице локалних самоуправа су апсолутно приоритетни и кључни партнери. Уверен сам да ћемо у овој години и у наредном периоду побољшати квалитет пружања услуга социјалне заштите, али и учинити ефикаснијим спровођење прописа у области борачко инвалидске заштите, спровођење мера активне политике запошљавања, а све у корист и за бољи животни стандард наших грађана – казао је Селаковић.
 

 


Министар је након доделе уговора, нагласио да је са председницима градова и општина разговарао о питањима, која су, како је рекао, проблематична за спровођење великог броја прописа из делокруга надлежности Министарства, и најавио наредни сусрет у мају месецу,  који ће бити организован са Сталном конференцијом градова и општина.
Он је уједно захвалио представницима градова и општина на досадашњем раду и изразио очекивање да ће у сарадњи са министарством заједнички у наредном периоду допринети још квалитетнијем пружању услуга социјалне заштите. 

 


Градоначелник Симо Салапура појаснио је да ће се добијеним средствима, између осталог, финансирати дневне услуге у заједници, услуга смештаја у прихватилишту за одрасла и стара лица у кризним ситуацијама и бескућнике,  услуге подршке за самосталан живот, као и услуге личног пратиоца детету са инвалидитетом  и друге услуге социјалне заштите.
Указао је и на то да је овогодишњи износ средстава добијених од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већу и  односу на прошлогодишњи износ када је у буџет града трансферисано  9,5 милиона динара који су утрошени за функционисање Клуба за старе и помоћ у кући. 

 


Градоначелник је посебно истакао да Град Зрењанин и приликом креирања буџета води рачуна о социјалним компонентама, те да издваја новац за социјално угрожене суграђане  - за набавку огрева, обезбеђивања енергетских ваучера и лечења оболеле деце, што ће, како је навео, бити пракса и убудуће,
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6987/SELAKOVIC_UGOVORI_BGD_00.jpg