На Техничком факултету "Михајло Пупин" одржана промоција Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији

Градоначелник Симо Салапура организовао је пријем за директорку Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријелу Грујић која је посетила наш град поводом промоције Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији, одржане на Техничком факултету "Михајло Пупин".

 

 

Циљ догађаја био је информисање учесника о предностима дуалног образовања, досадашњим искуствима и постигнућима као и примерима добре праксе у имплементацији Закона о дуалном образовању, као и Закона о дуалном моделу студија у високом образовању. Поред тога, своја искуства са присутнима поделили су директори, ученици као и представници компанија.

Током промоције у просторијама Техничког факултета, градоначелник је честитао новом декану Милану Николићу на именовању и указао да та образовна установа следеће године обележава 50 година постојања и да представља носиоца система образовања у Банату, а самим тим и у Зрењанину. 

 

 

Градоначелник је рекао да је Зрењанин сигурно право место да се разговара о теми дуалног образовања посебно имајући у виду инвестиције које долазе у наш град, колико се нових радних места отвара и какве све профиле и стручњака и обучене радне снаге захтевају и очекују послодавци.
Рекао је да економски развој изискује и везу са образовним и привредним институцијама.
- Због тога сматрам да ова комуникација, сарадња и координација између привреде, образовања, локалних самоуправа и државе има значајну улогу у даљем унапређењу и препознавању обостраних потреба – рекао је још градоначелник Салапура и захвалио директорки Грујић на доласку.    

 

 

 

Директорка Грујић казала је да је посета Техничком факултету уследила на иницијативу менаџмента и студената.
- Још док сам била помоћник министра за дуално образовање бирали смо градове у који ћемо да дођемо, а ово је град који је први желео да чује оно што нуди дуално образовање. Данас смо овде као јединствен тим који се бави унапређењем једне нове платформе која ће у будућности обезбедити не само осигурањем квалитета образовања, него и одрживост и иновативност привреде – казала је она и истакла да у образовним институцијама лежи стуб економског развоја сваке државе.

 

 

Декан Факултета „Михајло Пупин“ проф. др Милан Николић захваливши се свима који су дошли казао је да је тема дуалног образовања од посебног значаја за град.
- Наш факултет прати овакве теме. Свесни смо њиховог значаја, као и промена у животном окружењу и тога да дуално образовање постаје актуелна тема која представља изазов и за нас из високошколске институције – казао је Николић.

 

 

Скупу је присуствовао и директор Регионалне привредне коморе средњобанатског округа Предраг Станков који је рекао да је у Зрењанину у школској 2022/23. дуално образовање заступљено у две школе „Урош Предић“ и Техничкој школи, а да су компаније које су ушле у дуални систем образовања „Дрекслмајер“, „Новарес“, „Шинвоз“, „Агрорит“, „Точак ауто“ и да ће им се придружити и „Есекс“ и Млекопрoдукт, а да је око 200 ученика прошло кроз систем дуалног образовања у нашем граду. 

О позитивним искуствима дуалног образовања говорили су ученици Техничке школе Никола Холић и Коста Бодрожа који практичан рад обављају у „Дрекслмајеру“ .    
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6971/PROMOCIJA_DUALNOG_OBRAZOVANJA_0.jpg