Наставак реформи у управљању локалним финансијама: Зрењанин у пројекту РЕЛОФ3, подржаном од Владе Швајцарске

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура потписао је данас, на свечаности у “Мadlenianum опери и театру” у Земуну, Меморандум о сарадњи у оквиру пројекта РЕЛОФ3 (“Реформа локалних финансија”), чиме наш град наставља активности започете још 2016. године и међу одабраним je локалним самоуправама у Србији које су укључене у трећу фазу реализације пројекта. 
 
Свечаним потписивањем споразума о сарадњи између Пројекта "Реформа локалних финансија у Србији III" (РЕЛОФ3) и челника десет локалних самоуправа, настављена је подршка Владе Швајцарске у унапређивању управљања локалним јавним финансијама, надзора над локалним јавним и другим предузећима у власништву градова и општина, као и надзора над индиректним буџетским корисницима.
 
 
 
 
У наредном периоду, уз Зрењанин, Kрагујевац, Нови Пазар, Пирот, Сремска Митровица, Ужице, Бабушница, Мали Зворник, Рашка и Жабаљ ће, уз подршку пројекта РЕЛОФ3, јачати капацитете управа, локалних јавних и других предузећа у власништву градова и општина, као и индиректних буџетских корисника за примену принципа доброг управљања. 
 
Шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске у Србији Рихард Коли подсетио је да Швајцарска подржава локалне самоуправе у Србији у унапређивању управљања јавним финансијама и бољем надзору над јавним предузећима већ седам година. 
“Наш циљ је да ова подршка допринесе ефикасности и економичности које ће обезбедити боље услуге грађанима. Намера је да се кроз РЕЛОФ3 пружи системска подршка, како би се унапредили капацитети управа на локалном нивоу“, рекао је Коли.
 
 
 
 
Државни секретар у Министарству привреде Дарко Митровић истакао је да је, уз подршку Швајцарске Владе, у преходној фази пројекта РЕЛОФ урађена велика промена у надзору на радом јавних предузећа. 
“У складу са опредељењем Владе Србије у погледу информационе трансформације, процес надзора над јавним предузећима је дигитализован. Уз подршку пројекта РЕЛОФ3, информациони систем ћемо даље унапређивати и додавати нове функционалности, обезбедићемо обуке за његову употребу и наставити са јачањем капацитета по питању корпоративног управљања“, рекао је Митровић. Циљ је, нагласио је он, да се применом принципа доброг управљања обезбеди одговорно понашање и пословање јавних предузећа, чиме би свако предузеће постигло максималан ниво ефективности рада, односно да привреда и грађани буду задовољни квалитетом пружених услуга.
 
Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић да Министарство остаје опредељено да спроведе реформу јавне управе, са акцентом на системска решења за квалитетније пружање услуга свим грађанима. 
“Реформа јавне управе је дугорочан процес којим стварамо ефикасну управу на свим нивоима која је отворенија према грађанима. За нас у Министарству државне управе и локалне самоуправе веома је значајно да је обезбеђена ова подршка за примену концепта управљачке одговорности и управљања заснованог на учинцима“, рекла је државна секретарка.
 
 
 
 
Директорка пројекта РЕЛОФ3 Ана Јоловић најавила је да ће пројекат у наредном периоду имати другачији приступ у односу на подршку током претходних година, када је фокус био на што већем обухвату локалних самоуправа.
“Подржали смо 48 општина и градова у успостављању финансијског управљања и контроле, интерне ревизије и бољем надзору над локалним јавним предузећима. Сада, због велике потребе за бољом контролом над радом индиректних буџетских корисника, вртића, школа, установа спорта и културе, заједно са општинама и градовима радићемо на јачању принципа доброг управљања по ком се зна ко, када, зашто, у ком временском року обавља неки посао или процес“, рекла је директорка пројекта.
 
Пројекат Реформа локалних финансија у Србији III (РЕЛОФ3), који подржава Влада Швајцарске, пружа подршку локалним самоуправама у примени принципа доброг управљања и надзору над локалним јавним предузећима. Активности пројекта усмерене су на јачање управљачке одговорности и управљање учинцима, унапређивање линија одговорности и контроле у систему ЈЛС и развој нових, иновативних модела, алата и програма са циљем унапређења управљања јавним финансијама. Додатно, Пројекат ће сарађивати са Министарством финансија (Централном јединицом за хармонизацију), Министарством привреде, Министарством државне управе и локалне самоуправе и Националном академијом за јавну управу.
 
Прву фазу РЕЛОФ пројекта покренуо је Швајцарски секретаријат за економске послове (SECO) 2016. године. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6964/RELOF_3_BGD_0.jpg