Поводом Међународног дана планете Земље покрајински секретар Немања Ерцег у посети Царској бари: Желимо да заштићена природна добра што више приближимо грађанима

Поводом Међународног дана планете Земље, који се обележава 22. априла, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег обишао је јуче Специјални резерват природе „Царска бара“, а затим је, заједно са градоначелником Симом Салапуром посетио и Етно-салаш “Лујза” - Сеоско туристичко домаћинство Тошков у Белом Блату.
 
 
 
Обиласку резервата и салаша „Лујза“ присуствовали су и представници Покрајинског завода за заштиту природе, предвођени в.д. директорком др Жељком Јеличић Маринковић.
 
 
Како је приликом обиласка „Царске баре“ речено, посета том заштићеном подручју требало би да скрене пажњу грађанима на значај очувања природе и биодиверзитета, као и спречавања негативних утицаја по животну средину.
- Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине последњих година спровео је низ конкурса, а циљ једног од њих била су капитална улагања у заштићена природна добра. На једном од претходних конкурса одабрали смо „Царску бару“ и издвојили пет милиона динара за изградњу визиторског центра и осматрачнице, као и за набавку чамца - изјавио је покрајински секретар Немања Ерцег
 
 
Указао је и да ће у наредном периоду ћемо улагати и у боље инфраструктурно опремање појединих објеката, у којима могу да се одржавају семинари и радионице за децу и студенте, али и едукација за друге грађане.
-  Желимо да заштићена природна добра што више приближимо грађанима -  поручио је Ерцег.
 
Покрајински секретар похвалио је и Установу „Резервати природе“ која од пре две године управља „Царском баром“, додајући да ресорни секретаријат са њом има одличну сарадњу.
- Сви заједно морамо да штитимо наш екосистем и природу, да подижемо зелене појасеве и градимо пречистаче отпадних вода, а све у циљу обезбеђивања што боље и квалитетније животне средине - додао је Ерцег.
 
 
Директор „Резервата природе“ Дејан Јованов захвалио је Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине и секретару Ерцегу на, како је рекао, заиста великој помоћи.
- Препознали су нас као озбиљног управљача, који се већ доказао у неким другим заштићеним подручјима. Наши планови су да у наредном периоду унапредимо туристичку инфраструктуру и успоставимо што квалитетнији чуварски надзор, али и чвршћу сарадњу са невладиним организацијама које се баве заштитом животне средине -  казао је Јованов.
 
 
Градоначелник Салапура изразио је задовољство очигледно позитивним резултатима иницијативе Града Зрењанина, а коју је подржала и Влада Србије, да се управљање над „Царском баром“ повери Граду.
 
Истакао је и да радује чињеница што расте број посетилаца и што ће с новим улагањима „Царска бара“  бити још примамљивија туристима и правим љубитељима природе. 
 
У разговору с гостима, градоначелник је подсетио и на акцију „Да нам села буду ближа“ током које је обилазећи Бело Блато, које, како је навео, постаје важна туристичка дестинација, посетио и газдинство Тошков које посећују туристи не само из наше земље, већ и региона, што указује да Зрењанин и околина имају туристичких потенцијала.
 

Иначе, у склопу припрема за туристичку сезону 2023. године, установа "Резервати природе" је током зиме и почетком пролећа спровела низ акција којима су у великој мери отклоњени уочени недостаци током прве године управљања. 
 
Ради унапређења туристичке понуде, Град Зрењанин је финансирао набавку бицикала прилагођених вожњи у природи који ће посетиоци моћи да изнајме, затим електричне бициклове за старије посетиоце, набавку пет кануа за рентирање и самосталну вожњу посетилаца по Старом Бегеју као и набавку два нова ванбродска мотора.
 
 

Из средстава која је обезбедио Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине до сада је купљен нови чамац за превоз до 12 путника, чиме се повећавају капацитети за превоз туриста, двоосовинска приколица и аутоприколица за чамце.
      

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6981/CARSKA_BARA_LUIZA_POK_SEKRETAR_00.jpg