Свечано додељени кључеви корисницима новог стамбеног објекта у Клеку: село богатије за 25 нових породица, избеглице коначно стекле кров над главом

Симболичним пресецањем врпце и свечаном доделом кључева, данас је у Клеку усељен стамбени објекат намењен трајном смештају 25 најугроженијих породица избеглих и расељених лица са простора некадашње Југославије. Прва стамбена зграда вишепородичног становања у Клеку подигнута је у оквиру Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, а укупна вредност инвестиције је близу милион евра, од чега су средства донатора 850.000 евра. Град Зрењанин, уз обезбеђење грађевинског земљишта, учествовао је у комуналном и инфраструктурном опремању локације на којој је објекат подигнут и партерном уређењу околине. 
 
 
 
 
Обраћајући се присутнима на церемонији, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је вишеструку симболику данашњег догађаја у, како је, рекао, “једном од комунално најуређенијих села на градској територији, које живи и развија се, кроз овакве, али и многе друге пројекте”.
- Данашња свечаност вишеструко је симболична и значајна. Прво, овим породицама учиниће најрадоснији хришћански празник, Ускрс, још радоснијим. Друго, данас усељавамо прву вишепородичну зграду у Клеку и овај савремен стамбени објекат променио је и улепшао визуру читавог села. Коначно, у јеку активности Владе Србије, Министарства за бригу о селу за повратак људи у сеоске средине и демографско јачање руралних подручја, Клек постаје стално место пребивалишта за 25 породица и богатији за нове становнике, за нове нараштаје. Ово село ће, у пуном смислу наше акције коју реализујемо, бити још ближе граду и још погодније место за живот - поручио је градоначелник. 
 
У претходном периоду, у оквиру истог Регионалног стамбеног програма, у Зрењанину су изграђени нови стамбени објекти у улицама Фрање Клуза и Панчевачкој, са укупно 51 стамбеном јединицом, а укупно су додељена 403 стамбена решења. 
 
 
 
 
Градоначелник је симболично пресекао врпцу на улазу у зграду заједно са Наташом Станисављевић, комесарком за избеглице и миграције Републике Србије, која је истакла да се данас додељује 6925. стамбено решење, уручено у протеклих десет година у оквиру Регионалног стамбеног програма.
- Толико је породица, закључно са данашњим даном, добило своје трајно стамбено решење. Ми са овим нећемо стати, идемо даље, Република Србија ће збрињавати све избегличке породице којима је помоћ потребна и у наредна два месеца очекује нас уручење још неких 450 стамбених решења. Захваљујем се градоначелнику Зрењанина, на сарадњи и сугестијама да ову свечаност организујемо управо уочи највећег хришћанског празника, како би 25 породица Ускрс дочекало у својим новим домовима, после скоро тридесет година избеглиштва и боравка у привременом смештају - поручила је Станисављевићева.  
 
Догађају су присуствовали и обратили се још и Герхард Салзер, представник Делегације Европске уније у Србији, Суфијано Ађали, представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) и организације ОЕБС и Душан Ковачевић, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору. Честитали су корисницима објекта у Клеку на усељењу и пожелели им срећне ускршње празнике и лепе тренутке у новим домовима. 
 
 
 
 
У име нових станара, избеглих и расељених лица са простора некадашње Југославије, обратио се и захвалио Душко Јефтенић, избегао с породицом из Новог Травника у Босни и Херцеговини. У Зрењанину се оженио и добио два сина, а до данас је живео као подстанар. Врата новог дома у Клеку отворио је, с породицом, и учесницима данашње церемоније.
- Из ратом захваћеног подручја доселили смо се априла 1992. године у Зрењанин, међу добре људе који су нас лепо прихватили. Тешке су године иза нас и нерадо се сећамо тих времена, али смо одлучили да гледамо само напред. Данас нам се десио један од најлепших догађаја од када смо у Србији, коначно смо се скрасили и добили свој кров над главом - рекао је Јефтенић.
 
 
 
 
Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, фондом програма управља Банка за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, као и Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6976/URUCENJE_KLJUCEVA_KLEK_0.jpg