У наставку акције „Да нам села буду ближа“ градоначелник Симо Салапура са сарадницима посетио Стајићево

У наставку новог циклуса активности “Да нам села буду ближа”, након Арадца и Перлеза, градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је данас насељено место Стајићево.
 
 
У Стајићеву су данас били и заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Одељења привреде Градске управе Јелена Травар Миљевић и директори Јавног предузећа за урбанизам, ЈКП “Чистоћа и зеленило” и Горан Краварушић, Немања Милинковић и као и технички директор ЈКП “Водовод и канализација” Срђан Богарошки. 
 
 
У склопу те посете градоначелник Салапура најпре се састао са представницима Месне заједнице „Стајићево“, а том састанку, на коме је било речи о потребама мештана и намерама локалне самоуправе које се тичу побољшања квалитета живота у том селу, поред сарадника градоначелника, присуствовале су и директорка ОШ “Свети Сава” Зорана Медић и одборница у Скупштини града Зрењанина Вања Лучић. 
 
 
Посету том селу градоначелник је искористио и за обилазак Пољопривредног газдинства „Бабић“ и разговор са власником Ненадом Бабићем који се бави ратарством и обрађује 90 хектара земље, а затим и Етно кућу „Теодора“ у том месту.
 
 
 
Градоначелник је рекао да је Стајићево „трећа станица“ у другом кругу кампање „Да нам села буду ближа“, а да је са представницима Месне заједнице разговарао пре свега о припремању неопходне пројектно - техничке документације, односноо предузимању  претходни корака за завршетак канализационе мреже и изградње водоводне мреже Ечка – Стајићево.

- Када је у питању канализациона мрежа укупна вредност пројектно-техничке документације за овај пројекат је 2,5 милиона динара и подразумева завршетак комплетне канализационе мреже, а у претходном периоду завршили смо две црпне станице, око 2,5 километара канализационе мреже и остало је да према предрачунским вредностима, за ову завршну фазу, издвојимо око 130 милиона динара како би се завршила целокупну канализациона мрежа. Када је реч о водоводној мрежи тај пројекат кошта 3,8 милиона динара и  тренутно је на исходовању неопходних локацијских услова ради добијања саме дозволе, а затим ћемо се обратити вишим нивоима власти ради суфинансирања ових пројеката – текао је градоначелник Салапура. 
 
 
Додао је и да се данас разговарало и о горућем проблему када је у питању  популациона политика, односно потреба за отварањем јаслене групе у том месту јер месна заједница има исказану потребу за оснивајњем јаслене групе.
- Проблем је простор и гледали смо како да у оквиру постојећих капацитета урадимо пренамену дела простора који постоји а како бисмо направили простор за јаслену групу која је овде неопходна. На томе ћемо радити заједно Месном заједницом, али и са нашим службама у граду, да осмислимо начин на који ћемо то најбрже урадити – рекао је градоначелник. 

У оквиру јавно приватног партнерства пројекта за асфалтирање улица на територији града Зрењанина, рекао је, за месну заједницу Стајићево, планирано је асфалтирање улице Милинка Ђорђевића.
 

Наводећи да су обиласци насељених места уједно и прилика за разговор са пољопривредним произвођачима.
- Пољопривредно газдинство породице Бабић је газдинство младоог брачног пара са двоје деце, породично газдинство у коме су показали како и на који начин заједничким радом може да се живи, да се остане на селу – истакао је он. 
 
С друге стране, рекао је, у Стајићеву је и туристичка дестинација - Туристичко газдинство и Етно кућа „Теодора“ чиме се свакако можемо похвалити када је о туризму реч, али и да се истакне како и на који начин могу да се промовишу наших туристички потенцијали.
-Овде су са нама и вредне жене из удружења жена из Стајићева које су употпуниле дочек у етно кући, а на крају ове посете могу речи да се Стајићево доста променило набоље од прошле, а постоји и иницијатива младих људи и Месне заједнице. Морам напоменути да су прошле године славили сто година овог насељеног места, а не смемо да заборавимо ни иницијативу коју су имали када су у питању наши хероји, наши борци који су погинули на Кошарама и да је овде изграђен споменик борцу Кепићу који је изгубио живот да ми данас уживали у слободи – рекао је још градоначелник Симо Салапура. 
 
 
Председник Савета МЗ „Стајићево“ Бојан Јањић  казао је да је за годину дана много тога урађено у селу.
- Данас смо сумирали све што смо радили за ових непуних годину дана и све виталне проблеме које треба да урадимо у наредном периоду почев од изградње канализационе мреже – рекао је, између осталог Јањић и указао да је акција „Да нам села буду ближа“ дала своје резултате за годину дана и изразио наду да ће резултати бити још бољи будући да постоји добра сарадња са локалном самоуправом и градоначелником Салапуром. 
 
 
Мирослава Јевђић, домаћица Етно – куће „Теодора“ казала је да делатност коју су је осмислила заједно са сестром Биљаном постоји око годину дана, што је заправо резултат њиховог пресељања из града у село.
 

- Имале смо жељу да ресtаурирамо стару родитељску кућу, осмислиле смо екстеријер и ентеријер према нашим афинитетима. На селу може лепо да се живи, посебно у Стајићеву јер се налазимо на интересантној рути – Зрењанин – Београд, у близини нам је Царска Бара, Бело Блато, Тигањица. Смештајни капацитети су за сада скромни, располажемо са три смештајне јединице, односно са шест лежаја, а свака јединица поседује своје купатило, централно грејање и то je урађено у рустикалном стилу с малим обележјем  банатског етно стила, a све то има посебну чар и угодност за наше госте – рекла је она. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6990/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZE_STAJICEVO_2023_00.jpg