Уручењем награда и извођењем представе у част награђених синоћ је у Народном позоришту "Тоша Јовановић" свечано затворен Фестивал професионалних позоришта Војводине

Уручењем награда и представом "Покојник" у режији Егона Савина, а у извођењу Црногорског народног позориште (Подгорица), одигране у част награђених, затворен је синоћ је у Народном позоришту "Тоша Јовановић" 72. Фестивал професионалних позоришта Војводине.  

 

 

Награда за најбољу представу у целини 72. Фестивала професионалних позоришта Војводине (ФППВ) додељена је представи „Што на поду спаваш” по тексту Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта (Нови Сад), Драмског казалишта „Гавела“ (Загреб), Народног позоришта Сарајево и МЕСС (Сарајево). 

 

 

Жири у коме су редитељка Анђелка Николић (председница), драматург Светислав Јованов и редитељ Патрик Лазић од 18. до 25. априла 2023. године видео је 10 представа у извођењу седам војвођанских  позоришта. 

Жири је једногласно донео одлуку да се награда за најбољу представу за децу у целини додели представи „Не иди далеко” по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта Суботица (сцена на српском).

Награда за најбољу режију додељена је Кокану Младеновићу за режију представе „Што на поду спаваш“.

 

 

За најбољу мушку улогу награђен је Аљоша Ђидић за улогу Хендрика Хефгена у представи „Мефисто” по роману Клауса Мана у режији Хариса Пашовића, Српског народног позоришта из Новог Сада и Фондације Нови Сад/Европска престоница цултуре, док је награда за најбољу женску улогу припала Маји Изетбеговић за улогу Сенке у представи „Што на поду спаваш“.

 

 

За најбољу епизодну улогу награђена је Јулија Петковић за улогу Маше у представи „Галеб” Антона Павловича Чехова у режији Милана Нешковића, Народног позоришта Сомбор. 

Жири је донео одлуку и да се награда за најбољу улогу у представама за децу додели Викторији Палфи за улогу Мајке у представи „Не иди далеко“ по тексту и у режији Тамаре Кучиновић, Дечјег позоришта Суботица. 

 

 

Награда за најбољу сценографију додељена је Маријели Хашимбеговић за представу  „Што на поду спаваш“ , а да се награда за најбољи костим додели Марини Сремац за костиме у представи „Мефисто”.
 
Жири је одлучио и да се награда „Тихомир Мачковић'' за најбољу креацију лутака додели Ирини Сомборац за креацију лутака у представи  „Прадевојчица“  по роману Десанке Максимовић, у режији Соње Петровић, Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина. 

 

 

Награда за најбољу музику додељена је Димитру Андоновском за музику у представи  „Дон Жуан”  Молијера, у режији Андреја Цветановског, Народног позоришта „Стерија” из Вршца. 

Донета је одлука и да се доделе специјалне награде: Ани Терек за текст „Невидљива деца“, који је извело Новосадско позориште/Ујвидеки Сзинхаз, у режији Роберта Ленарда, као и Тибору Ковачу и Армину Рицу за сценски покрет у представи „Гускар Матија“ по народној причи, у режији Ђерђа Херњака, Дечјег позоришта Суботица. 

 


Меморијална награда „Ивана Мирков Влачић“ за најбољу ликовну обраду представе додељена је Ирини Сомборац за представу „Прадевојчица“, а награду додељује породица Мирков на основу једногласне одлуке жирија.

 

 

Награда младом глумцу, коју додељује Савез драмских уметника Војводине, по основу једногласне одлуке жирија додељена је Дарку Радојевићу за улогу Боте у представи „Што на поду спаваш“.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6988/ziri_festivala_00.jpg