Годину дана од почетка активности “Да нам села буду ближа”: градоначелник у новој посети Фаркаждину

У наставку активности “Да нам села буду ближа” градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас Фаркаждин. Четврти обилазак села у новом циклусу искоришћен је за разговор с представницима месне заједнице и посету домаћинству Стојадина Спасића, пољопривредног произвођача из тог места. 
 
Тачно годину дана од почетка ове активности (4. маја 2022. године организована је посета Арадцу), уз посете свим насељеним местима, договоре и планове о наредним корацима, истицања примера добре праксе у селима и указивања на проблеме, градоначелник је и данас рекао да је на овај начин свеобухватно сагледано функционисање насељених места, уз другачији приступ планирању и одређивању приоритета у сваком од њих. 
 
 
 
 
“Нешто мање од годину дана од претходне посете Фаркаждину данас смо опет у овом месту и иза нас су значајне инвестиције за ову месну заједницу. Асфалтирано је око 500 метара улица, урађен нов тротоар дуж главног пута, пешачке стазе у центру, у парку, око школе и цркве, избушен је нов бунар у циљу побољшања водоснабдевања, очишћена депонија и набављени нови контејнери за потребе школе и месне заједнице, а оно што посебно радује је да је отворена вртићка група са двадесеторо деце при основној школи и да је обновљен рад културно-уметничког друштва, у које је укључено око 40 деце. Све то показује да Фаркаждин живи, а у њему су и узорни домаћини, које такође посећујемо”, рекао је градоначелник након обиласка пољопривредног газдинства Стојадина Спасића. Између осталог, од њега је чуо и да га, током викенда, посећују гости из Београда и купују свеже млеко. 
 
 
 
 
Овај пољопривредник, који се бави ратарством и сточарством, гаји осамдесет грла стоке, од којих су половина млечне јунице. 
“Дневно производимо око осам стотина литара млека и испоручујемо га сомборској млекари, с којом имамо дугогодишњу коректну сарадњу. Откупна цена варира, али за сада не размишљамо о промени делатности. Доста зависимо и од сточне хране, с обзиром да стоку гајимо искључиво у затвореним условима. Добијамо субвенције на основу броја музних грла, као и за сваку јуницу која се отели. Нама, сточарима, сваки динар добро дође”, истиче овај произвођач.  
 
 
 
 
Председник Савета МЗ Фаркаждин Љубиша Туба каже да је од претходне посете градоначелника реализовано доста активности у селу, можда и највише до сада у току само једне године, да су у селу задовољни акцијом “Да нам села буду ближа” и отвореном сарадњом с локалном самоуправом.
“Оно што су нам највеће потребе, о чему смо такође разговарали с градоначелником и сарадницима, јесте реновирање Дома културе и постављање “лежећих полицајаца” у близини школе, због велике фреквенције саобраћаја на државном путу кроз село. Дом културе нам је неопходан због активности неколико удружења која имамо, жена, пензионера, ловаца, фолклора”, објашњава Туба. 
 
Заједно с градоначелником, у посети Фаркаждину данас су били заменик Саша Сантовац, помоћник Рајко Капелан, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и руководиоци јавних комуналних предузећа  “Чистоћа и зеленило” и “Водовод и канализација”. Акција “Да нам села буду ближа” наставља се посетом Тарашу. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6995/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_FARKAZDIN_0.jpg