Градоначелник у новој посети Тарашу: помак у реализацији договорених активности, за поједина питања неопходна и другачија системска решења

Радним састанком с представницима месне заједнице, посетом храму Светог Великомученика Георгија и фарми домаћих животиња и нојева у власништву Ивана Субина, градоначелник Симо Салапура, са сарадницима, данас је у Тарашу наставио акцију “Да нам села буду ближа”. Резимирајући оно што је договорено претходном приликом, уз најаву неких нових активности, градоначелник је истакао да је месна заједница претходном приликом исказала и жељу за изградњом еко-чесме и одређеним радовима у основној школи, као и бољим функционисањем скеле.
“У свим наведеним сегментима начинили смо помак, завршавају се радови на еко-чесми, скела је у функцији, уз одређене организационе проблеме, а град је преузео обавезу да обезбеди набавку, пловило и финансирање рада. И за школу у Тарашу планирамо да уложимо средства у енергетску ефикасност и издвојили смо милион динара за замену старе столарије, а наредна издвајања биће за санацију олука и димњака. Дат је налог и за санацију дечјег игралишта и очекујемо да ће бити реализован у наредне две недеље. На проблемима који су ван директне ингеренције локалне самоуправе само заједнички можемо да нешто учинимо и у том правцу настављамо сарадњу с месном заједницом”, прокоментарисао је данашњу посету градоначелник.
 
 
 
 
Председник Савета МЗ Тараш Милорад Крстин истиче да је од претходне посете градоначелника и сарадника остварен напредак у реализацији неких активности, али да, генерално, проблем представља законска регулатива која успорава или компликује завршетак послова који су битни за Тараш.
“Значио би нам завршетак атарског пута од села до раскрснице с државним путем Меленци-Кумане, чекамо дозволу за прикључење на гасну мрежу, што је у ингеренцији ЈП “Србијагас”, решавамо имовинско-правне односе и судски спор око задружног дома, ради се на одржавању гробља, јер нам је намера да то препустимо “Чистоћи и зеленилу”. Проблем је присутан и у вези с радом скеле на Тиси, која више не може да се вози уз помоћ сајле, већ бродом, јер боравак капетана који управља бродом није у складу с потребама пољопривредника. Имамо још неких нерешених питања, за која верујем да ће, уз ангажовање градоначелника и његових сарадника, у наредном периоду бити регулисана и генерално, може се рећи да сада све то иде пуно боље него у неким ранијим периодима”, казао је Крстин.
 
 
 
 
Тараш је познат као “Европско село рода” и летос је био домаћин представницима тамошњих села рода из осам европских држава. Град Зрењанин помогао је организацију тог скупа, који је представио Тараш и његове потенцијале у лепом светлу. У току су припреме за већ традиционалну манифестацију, овогодишње издање “Дана тарашких рода”, а уз тај бренд, у Тарашу егзистирају произвођачи вина, органског поврћа, а подижу се и нове фарме.
 
Иван Субин, са супругом и четворо деце, живи у Зрењанину, али је срцем и имањем свакодневно у Тарашу. Пре четири године, на ободу села подигао је фарму на којој узгаја 400 оваца, живину, свиње, магарце, поније, али и нојеве и емуе, бави се и пчеларством и планира да фарму шири и даље.
“Сваке године набавимо и неку нову врсту, почело је из дечје љубави према животињама и нашом жељом да имају јединствен простор за долазак и игру. Фарма сада већ представља и извор прихода и доноси средства за нова улагања. Сваки почетак за мале пољопривреднике је тежак, сматрам да и држава акценат треба да да управо на младима у пољопривреди, јер без села не може држава да опстане. Све је већа потражња и за домаћим производима, за здравом храном, а да би се остварио неки профит потребно је много труда и залагања - истиче Субин.   
 
 
 
 
У центру села налази се храм Светог Великомученика Георгија, споменик културе од значаја за Републику Србију, који се обнавља последњих година, између осталог, и средствима Града Зрењанина намењеним финансирању пројеката цркава и верских заједница. Саниран је кров, обновљен торањ, реновира се парохијски дом. Градоначелника је у храму угостио свештеник Желимир Јовановић, упознао га с досадашњим радовима, али и назначио шта је све још потребно за обнову, у години у којој се обележава јубилеј, 170 година од изградње храма, 1853. године. 
 
 
 
 
У посети Тарашу данас су, уз градоначелника Салапуру, били заменик Саша Сантовац, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и руководиоци комуналних предузећа “Чистоћа и зеленило”, “Водовод и канализација” и Јавног предузећа за урбанизам. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7004/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_TARAS_0.jpg